Saslušanje huligana, presude ubrzo

U Italiji u toku saslušanje huligana iz Srbije uhapšenih zbog nereda u Đenovi. Presude se očekuju za samo nekoliko dana.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 15.10.2010.

07:23

Default images

Vođa ekstremnih navijača iz Srbije Ivan Bogdanov, saslušan je pred sudom u Đenovi, gde je izjavio da je tokom sukoba na stadionu izgubio kontrolu nad situacijom.

Za danas je planirano saslušanje još dvojice navijača, dok će sutra biti saslušana preostala četvorica navijača koji se terete za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Vođa ekstremnih navijača iz Srbije, Ivan Bogdanov, rekao je da su neredi na stadionu bili usmereni protiv Fudbalskog saveza Srbije, koji, prema njegovim rečima, ne dozvoljava igračima Crvene zvezde da igraju u reprezentaciji.



Bogdanov je još jednom ponovio izvinjenje Italiji zbog nereda, ispričavši da je u Đenovu došao dan pred utakmicu i da je tokom sukoba izgubio kontrolu nad situacijom.

Kako je javila agencija Ansa, advokati odbrane će se u ponedeljak sastati sa tužiocem, da bi doneli odluku da li će se ići na sporazumno priznanje krivice ili na sud. Branioci vođe navijača Ivana Bogdanova, Alesandra Baudino i Đanfranko Pagano, tražili su kaznu od najviše dve godine i proterivanje iz Italije zato što se radi o stranom državljaninu.

Ako to ne bude prihvaćeno, Bogdanov bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu od jedne do četiri godine, ali bi ona mogla biti i veća zbog otežavajućih okolnosti - od narušavanja javnog reda i mira do pružanja otpora prilikom hapšenja. Podsetimo u utorak uveče prekinuta je utakmica između Italije i Srbije zbog divljanja srpskih navijača. Nakon incidenata i prekida utakmice, italijanska policija uhapsila je nekoliko ekstremnih navijača, među kojima i Bogdanova, za koga se pretpostavlja da je organizator nereda, a ostali su sprovedeni u Srbiju, gde su svi autobusi sa navijačima detaljno pretreseni, a na samoj granici na prelazu Batrovci, privedeno je 19 navijača.

Dačić: Policija hapsi, sud oslobađa

Ivica Daèiæ (Fonet, arhiva)
Srpska poloicija i dalje dočekuje na granicama navijačke grupe i provereva da li među njima ima onih koji su učestvovali u neredima.

U saradnji sa tužilaštvom proveravaju se spiskovi onih koji su kupili karte ali i video snimci sa tribina stadiona u Đenovi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručuje da policiju "deprimira" situacija da iste huligane hapsi više puta, a da se oni posle nekoliko dana nađu na slobodi, i da više neće dozvoliti da policajci budu meta napada.

“Kada je reč o upotrebi sredstava prinude, policajci više ne mogu da budu glineni golubovi da ih neko napada, a da oni ne upotrebe sva sredstva na koje imaju pravo. Onog dana je bilo puno situacija kada su policajci imali zakonska ovalšćenja da upotrebe i vatreno oružje kada im je život bio ugrožen”, navodi on.

Upitan da li ima novih detalja u istrazi ko finansira grupe huligana, Dačić je odgovorio da policija sa nadležnim tužilaštvom ispituje sve u vezi sa tim.

S obzirom na to da se očekuje da vandali koji su uhapšeni u Italiji posle određivanja kazni budu deportovani u Srbiju, republički tužilac je u stalnom kontaktu sa svojim italijanskim kolegom.

Oni, kako kaže ministarka pravde Snežana Malović, zajedno obrađuju taj događaj i pre nego što se neki od huligana nađu i pred našim sudom. Ovaj put, prema očekivanju ministarke Malović, na ishod tih postupaka ne bi trebalo čekati dugo.

Inače i predsednica Vrhovnog suda je najavila da je neefikasno suđenje huliganima stvar prošlosti. Između ostalog, posle oslobađajuće presude navijačima koji su pretili smrću autorki "Insajdera" Brankici Stanković, sudija Jelena Milinoivić, prema rečima ministarke Malović, više ne sudi za krivična dela, već je raspoređena na drugo mesto.

Privođenja na Kelebiji

Službenici Policijske uprave u Subotici i granične policije Kelebija su prilikom kontrole autobusa proverile 17 osoba.

Mera zadržavanja od 48 sati određena je za 16 osoba starih između 23 i 36 godina, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

U saopštenju se dodaje da će osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Subotici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: