Propusti u komunikaciji 2 policije

Pre utakmice između Italije i Srbije "došlo je do propusta u razmeni informacija" između italijanske i srpske strane, izjavio šef italijanske diplomatije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.10.2010.

12:03

Default images

To se desilo zato što preventivne informacije nisu stigle ili zato što razmena preventivnih informacija nije funkcionisala kako treba, kaže Franko Fratini.

Fratini je onlajn listu "Fato kvotidijano" kazao da nije bio upoznat sa upozorenjem koje je srpska policija poslala svojim italijanskim kolegama o dolasku grupe ekstremnih navijača na utakmicu u Đenovi.

On je italijanskom kanalu 5 kazao da je u ekstremnim slučajevima moguće zatvoriti šengenski prostor, ali da niko nije mogao da nasluti da će zbog jedne utakmice to biti potrebno, "pogotovu što nije bilo informacija koje bi ukazivale na takvu opasnost", prenela je agencija Ansa.

Srbija je uputila zvanično i formalno izvinjenje, ali ima onih koji su na neprikladan način kritikovali našu policiju, iako je ona sprečila da sukob eskalira i izazove još gore posledice, rekao je šef italijanske diplomatije.

"Treba da znamo da huliganizam ne nastaje u Srbiji. Zemlje velike evropske tradicije kao što su Velika Britanija isticale su se bandama koje su sejale teror u celoj Evropi. Problem nije Srbija, već srpski kriminalci za koje je vlada te zemlje preuzela obavezu da će ih uhapsiti", kazao je italijanski šef diplomatije.

Italijanski ministar policije Roberto Maroni izjavio je danas da su srpske obaveštajne službe potcenile opasnost od navijača koji su došli na utakmicu u Đenovu, ocenivši da ne postoji odgovornost italijanske policije za te događaje.

Maroni je, kako prenosi Ansa, rekao da su srpske službe 8. oktobra italijanskim vlastima poslale poruku u kojoj se kaže da će u Đenovu doći stotinak navijača, podeljenih u dve grupe.

"Da smo bili obavešteni da će doći bande kriminalaca koje će zapaliti stadion, drugačije bismo reagovali", rekao je ministar policije Italije.

"Došlo je 500 navijača više od predviđenog broja"

Srpska policija je poslala faks u kojem se ne spominje nikakav eventualni rizik i najavila dolazak 1.300 navijača, kojih je, na kraju bilo 1.800, rekao je povodom incidenta na utakmici reprezentacije Italije i Srbije u Đenovi Alfredo Mantovano, zamenik sekretara italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

On je u izjavi za Radio 24 objasnio da je ukoliko se želi "izbeći i deseti deo od onog što se desilo u sredu neophodna saradnja među državama", prenela je Ansa.

Gradonačelniku Đenove, koji se pita zašto je srpskim navijačima uopšte dozvoljeno da uđu u Italiju, Mantovano je odgovorio da onaj ko upućuje takve zamerke treba da bude dosledan i da traži poništenje Šengenskog sporazuma.

"Između Srbije i Italije ne postoji granica, ali između njih postoje zemlje koje su dužne da, ukoliko su upoznate sa rizikom, obave kontrolu. Kako, međutim, nije bilo informacija tog tipa, kontrola nije obavljena. Apsurdno je optužiti Italiju za propuste u kontroli", kazao je on.

"U faksu srpske policije je bio najavljen dolazak 1.300 navijača sa uredno kupljenom kartom", naveo je Mantovano, dodajući da im je srpska strana kasnije javila da će oni stići ličnim prevozom i sa četiri autobusa da bi u potonjoj komunikaciji broj autobusa narastao na devet, a da ih je u realnosti bilo mnogo više.

"I tako je 1.300 navijača, ako ih tako možemo nazvati, u stvarnosti preraslo u 1.800. Prevencija je dakle nemoguća ukoliko nema informacija ili su one nepotpune", kazao je Mantovano.

Milosavljević: Predviđanje slabo odrađeno

Da je bilo propusta u komunikaciji misli i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević.

Komentarišući ulogu navijačkih grupa u nasilju u Beogradu i Đenovi, Milosavljević je ocenio da političarima nije mesto u sportskim društvima jer se time stvara veza između politike i sporta, što sprečava akciju policije, istražnih organa i sudova protiv navijača.

Milosavljević je ocenio da je srpska policija na pravi način reagovala na nasilje, ali da je predviđanje događaja bilo slabo odrađeno.

Sigurno da se moglo bolje reagovati da događaji ne dobiju taj konačan izgled, tako veliki obim, kad se radi o utakmici u Italiji. Srbija nema neke posebne krivice, ali definitivno trebalo je više odavde učiniti da se bolje informacije daju. Mislim da i tu isto ima nekih propusta“, kaže Milosavljević.

„Sigurno je da destabilizacija odgovara nekim političkim strankama koje žele ili da se dođe do prevremenih izbora ili da se pokaže da postojeća vlada nije u stanju da reaguje“, zaključuje on.

Možete pogledati gostovanje Bogoljuba Milosavljevića u Vestima TV B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: