Dačić: Nema dokaza o povezanosti

Nema dovoljno informacija o tome da su organizatori nereda u nedelju za vreme Parade ponosa i u Italiji isti ljudi, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2010.

10:08

Default images

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna bez obzira na nedavne nerede u Beogradu i Đenovi, ocenjeno je na sinoćnoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ukupna bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna uprkos pokušajima kriminalnih, tzv "navijačkih" grupa i drugih ekstremističkih organizacija da upotrebom nasilja proizvedu nemire i nestabilnost, ocenio je Savet.

Posle nereda na ulicama Beograda u nedelju i divljanja huligana u Đenovi, Savet za nacionalnu bezbednost zaključio je da policija u ovakvim situacijama ima pravo upotrebe apsolutno svih zakonskih ovlašćenja radi očuvanja opšte bezbednosti.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je u “Kažiprstu” B92 da ne postoji dovoljno informacija o tome da su organizatori nereda u Beogradu u nedelju, za vreme Parade ponosa, i u Italiji, isti ljudi.

“Ti događaji se nadovezuju, iz istog su miljea, ali nema dovoljno informacija o tome da su organizatori isti ljudi”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je reč o "komplotu različitih uticaja", od ekstremičkih grupacija, preko organizovanih kriminalnih grupa, pa verovatno i odnosa unutar fudbalske organizacije.

On je rekao da u policijskoj evidenciji postoje ekstremističke grupacije, od kojih su neke nacionalističke, desničarske, profašističke, klerofašističke, dok su pojedine vezane za navijačke grupe.

Savet za nacionalnu bezbednost zatražio je od svih nadležnih državnih organa da nastave najodlučniju borbu protiv svih koji pokušavaju da ugroze bezbednost države i građana.

Ministar je naveo i da je policija dobila podršku Saveta da u slučaju nasilja adekvatno reaguje.

“Data je jedna podrška, pohvaljena je policija zbog Parade, ali naravno data je i podrška policiji da u slučajevima primene nasilja, ugrožavanja života ljudi i njihove imovine, upotrebi sva moguća zakonska ovlašćenja u održavanju javnog reda i mira”, objasnio je on.

Ministar je dodao da je Vlada Srbije juče usvojila predlog koji će biti upućen parlamentu i odnosi se na krivični postupak, kojim se omogućava lakše određivanje dužeg pritvora za osumnjičene za nasilje na sportskim priredbama.

Dačić navodi da je potrebno razmišljati o tome da li održati fudbalsku derbi utakmicu između Crvene zvezde i Partizana 23. oktobra u Beogradu i da bi klubovi i fudbalski savez u dogovoru sa MUP-om i bezbednosnim službama trebalo da procene bezbednosnu situaciju.

Izvinjenje Rokniću i redakciji lista "Danas"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izvinio se novinaru lista "Danas" Aleksandru Rokniću i redakciji tog lista zbog povreda koje je novinar dobio prilikom intervencije policije tokom nereda u Beogradu u nedelju 10. oktobra.

"Policija je u želji da zaštiti novinare i ovog puta oformila jedinicu koja je imala za cilj zaštitu, ali nažalost dogodio se incident prilikom intervencije kada je policija bila napadnuta. Ja se izvinjavam i Rokniću i redakciji Danasa zbog toga", rekao je Dačić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: