Dačić: MUP proverava prodaju karata

Ministar policije Ivica Dačić je izjavio da će policija u FSS proveriti kako su prodavane i deljene karte za utakmicu Italija – Srbija u Đenovi.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

13:51

Default images

U kontaktu smo sa kolegama iz Italije i videćemo da li ima osnova da se u Srbiji procesuiraju navijači koji su prekinuli utakmicu selekcija Srbije i Italije, rekao je on.

Kako je rečeno u MUP-u, policija će preduzeti mere protiv huligana koji su divljali u Đenovi i izazvali prekid fudbalske utakmice Italija – Srbija.

Izvor iz MUP-a preneo je agenciji Beta da postoji osnov za njihovo procesuiranje u Srbiji i da je identitet većine izgrednika poznat policiji.

Podsetimo, pred meč sa Italijom u Đenovi, navijači Srbije izazvali su incidente, nakon čega je više njih uhapšeno.

"Italijanska policija nije reagovala efikasno"

Dačić je rekao da je intervencija italijanske policije na prekinutoj fudbalskoj utakmici u Đenovi mogla da bude efikasnija, ali da ni pripreme za taj događaj nisu bile dobro obavljene.

"Izuzetno cenim srpske policajce, ali malo je preterano da sada neko očekuje da srpski policajci idu da održavaju javni red i mir u Italiji", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nije trebalo dozvoliti ulazak navijača na stadion sa raznim priručnim sredstvima, kao i da se to u Beogradu nikako ne bi moglo dogoditi.

On je kazao da ni FSS nije tražio pomoć srpske policije niti da neko od naših pripadnika pođe sa navijačima ili sa reprezentacijom koji bi, kao što je to bio slučaj i nedavno na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Južnoafričkoj Republici, bili samo logistička veza između lokalnih policija i fudbalskih asocijacija.

"Niko se nama u ovom slučaju nije obratio sa zahtevom za bilo kakvu procenu situacije već smo samoinicijativno poslali dva dopisa italijanskoj policiji vezano za broj navijača, njihove lokacije, kako dolaze, kojim autobusima", rekao je ministar.

Da je, međutim, dodao je on, pošao neko od naših policajaca, mogao je da bude "oficir za vezu" između lokalne policije i Fudbalskog saveza, na primer.

Prema njegovim rečima, MUP je nekoliko sati pre događaja u Đenovi obavešten da postoji mogućnost da se tako nešto desi i da je FSS o tome odmah obavestio policiju Italije, "i ne znam šta je toliko bilo teško da se spreči grupa od 100 ili 200 navijača da tako nešto uradi".

"Mislim da je veliki propust napravljen u organizaciji same utakmice, da je nemoguće da neko napadne reprezentaciju jedne zemlje", rekao je Dačić i dodao da se to desilo u Beogradu i neko napao gostujuću reprezentaciju, policijski službenik koji bi za to bio odgovoran bio bi smenjen odmah.

Dačić je naveo da je u Đenovi uhapšeno pet lica i to za krivično delo ometanja lica u vršenju službene dužnosti i to za događaje posle prekida utakmice i odlaska sa stadiona, a niti jedno za dešavanja pre početka utakmice i na stadionu.

Ministar je kazao da će MUP učiniti sve da se sva krivična dela procesuiraju i da se razgovaralo sa Tužilaštvom oko pronalaženja zakonske forme kako je moguće ta dela procesuirati s obzirom na to da su učinjena u drugoj državi, ali da u svakom slučaju napad na fudbalera, napad na reprezentaciju i nasilje na sportskim manifestacijama će biti kažnjeno.

Fratini nije upoznat sa upozorenjima MUP-a Srbije

Italijanski ministar spoljih poslova Franko Fratini izjavio je da ne zna ništa o informacijama koje su stigle iz Srbije italijanskoj policiji uoči utakmice fudbalskih reprezentacija dve zemlje.

Fratini je, u izjavi objavljenoj na sajtu italijanskog lista "Il fato kuotidijano", rekao da nije upoznat za upozorenjima srpske policije o grupi ekstremnih navijača, a koja su u posedu italijanske policije, i da zato o tome ne može da govori.

"Ono što želim da istaknem još jednom, jeste da je sada odgovornost srpske vlade da reaguje sa apsolutnom oštrinom, a dobio sam takva uveravanja", rekao je Fratini.

Ansa je večeras prenela i da, iako Beograd naglašava da je uputio dokument sa jasnim navođenjem da u Italiju stižu grupe nasilnih navijača, Rim tvrdi potpuno suprotno.

"U izveštaju dokumenta bilo je ukazano samo na broj 'ultra' navijača koji je trebalo da stigne u Italiju, sa ulaznicama, a ne i na stepen opasnosti", precizirao je zvaničnik zadužen za bezbednost italijanske reprezentacije Roberto Masuči.

"U tom dokumentu govori se o dolasku oko 1.300 srpskih navijača, kojih je zapravo bilo 1.800, a koji su kupili karte, od kojih je oko 180 doputovalo autobusima i minibusevima...bez ikakvog drugog upozorenja", kazao je on.

Kako je dodao, informacije koje su stigle iz Srbije nisu ukazivale na nikakvu vrstu rizika.

"Da je bilo posebnih informacija o nivou opasnosti od 'ultra' navijača, one bi nam omogućile da reagujemo pre nego što je situacija izmakla kontroli", rekao je Masuči.

On je ponovio i da kontrola na ulazu u stadion nije sprovedena pažljivo, pre svega zbog mesta na kojem se nalazi stadion - u samom srcu grada, okružen stambenim zgradama, zbog čega je odlučeno da se srpski navijači što pre, bez detaljne kontrole, "sklone sa ulice" kako bi se izbegli kontakti sa građanima Đenove.

Tada su "pravi kriminalci" sakrili u delove tela, koji nisu mogli biti pregledani na stadionu, sve one predmete koje su posle, bacali na teren, kazao je on.

Ansa prenosi i izjave lokalnih sindikata policije da je odeljenjima policije u Torinu i Milanu naredba da krenu u Đenovu stigla kasno i da je zato i intervencija policije zakasnela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: