Hilari Klinton posetila Prištinu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton završila je posetu Balkanu boravkom u Prištini, gde se susrela sa kosovskim liderima.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.10.2010.

09:12

Default images

Sudeći prema njenim izjavama za medije, predstojeći dijalog između Kosova i Srbije predstavljao je centralnu temu njenih razgovora u Prištini.

Hilari Klinton je u Prištini izjavila da pregovori između Kosova i Srbije, koji se očekuje da započnu uskoro, pružaju šansu za rešavanje praktičnih problema i otklanjanje prepreka koje dvema stranama onemogućuju da postanu dobri susedi.

“Ovi razgovori predstavljaju priliku da se reše praktične potrebe za napredak u postizanju obostrano prihvatljivih ciljeva, poput na primer saobraćaja i trgovine. Sjedinjene Države stoga pozivaju Srbiju i Kosovo da za pregovarački sto dođu sa planom za uspostavljanje osnova za dugoročne pozitivne odnose“, rekla je Klintonova.

Ne dovodeći ni u jednom trenutku opredeljenje dve strane za dijalog, američka državna sekretarka je rekla da će o ovom pitanju biti reči u nastavku njene turneje u Briselu.

Ona međutim nije propustila da kaže o kojim pitanjima neće biti reči u dijalogu.

„Kao što sam to rekla premijeru Tačiju danas i predsedniku Srbije juče, određena pitanja poput statusa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova nisu otvorena za diskusiju.“

Govoreći o pregovorima sa Srbijom Tači je rekao da je Kosovo opredeljeno da ima dobre odnose sa susedima.

“Došlo je vreme za okončanje vekovnog konflikta između Kosova i Srbije. Kosovo je spremno. Kosovo je pokazalo želju za dijalog sa Srbijom oko tehničkih pitanja, kao dve države i na ravnopravnom nivou”, izjavio je Tači.

Prva aktivnost američke državne sekretarke, nakon sletanja na prištinski aerodrom, sastojala se u poseti statui njenog supruga Bila Klintona, postavljenoj u bulevaru koji takođe nosi njegovo ime.

U poslepodnevnim časovima, Hilari Klinton je posetila manastir Gračanica i novoformiranu opštinu Gračanica, gde se srela sa predsednikom opštine Bojanom Stojanovićem.

Priština bez zastave Albanije

Priština je oblepljena plakatima i bilbordima sa likom američke državne sekretarke, sa izrazima dobrodošlice.

Ovo je Klintonovoj bila prva poseta Kosovu od kako je postala šef američke diplomatije, a druga poseta nekog visokog američkog državnog zvaničnika, nakon prošlogodišnje posete potpredsednika Džozefa Bajdena. Policija i organi reda preduzeli su posebne mere obezbeđenja, mada u poliicji kažu da nivo obezbeđenja nije bio poput mera preduzetih tokom posete Bajdena, već su bile za stepen niže

Zastava Albanije, crvene boje sa crnim dvoglavim orlom u sredini, bila je postavljena na ulicama Prištine zajedno sa zastavama Kosova I SAD, ali je juče po podne skinuta.

Mediji u Prištini jutros prenose da je „nacionalna zastava“ uklonjena po nejasnom naređenju kosovskih institucija.

Gradska uprava se zvanično distancira od ovog naređenja, ali ni Američka ambasada ni Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nisu bili u stanju da daju neko objašnjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: