Čile: Izvučeno 30 rudara

Na površinu do sada izvučeno 30 od 33 rudara, koji su duže od dva meseca zatrpani u rudniku San Hoze u Čileu na dubini od 600 metara.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

07:21

Default images

Spasilačke ekipe prema planu, na svakih sat vremena izvlače po jednog rudara, pa bi tako akcija spasavanja mogla ukupno da traje 48 sati.

Tridesetjednogodišnji Florensio Avalos prvi je od 33 čileanska rudara koji je izvučen na površinu zemlje. Da bi u kapsuli prešao put od preko 600 metara bilo je potrebno 16 minuta.

Posle susreta sa najrođenijima, Florensia je izgrlio i predsednik Čilea Sebastijan Pinjera, koji je na lice mesta stigao i pre nego što je akcija spasavanja počela.

Nakon što je prvi rudar izvučen iz dubine od preko 600 metara, Pinjera je izjavio da je akcija spasavanja pravo čudo, ali i da nema oduška dok se i poslednji rudar ne nađe na površini. Stručni tim spasilaca Avalosa je odabrao za prvog zato što je među psihički najstabilnijim i fizički dosta jak.

Prethodno je u okno na 625 metara dubine spušten jedan član spasilačke ekipe kako bi pomogao u izvlačenju rudara. Posle izvlačenja prvog rudara, u jamu je spušten i drugi spasilac.
Porodice doèekuju rudare posle više od dva meseca (Foto: Tanjug)
Posle Florensija Avalosa, svoje najmilije zagrlio je Mario Sepulveda, koji je, pošto je zagrlio ženu, poklonio spasiocima kamenčiće iz rudnika i nekoliko puta skočio kako bi pokazao da je u dobroj formi.

Na površini su se potom pojavili Huan Iljanes i, nešto kasnije, Karlos Mamani, jedini Bolivijac među rudarima.

Rudari se odmah po izlasku podvrgavaju medicinskom pregledu po ugledu na astronaute, a potom se prebacuju u bolnice na detaljne preglede. Na sebi imaju džempere, zbog razlike u temperaturi, i tamne naočare da ne bi oštetili vid.

Svetske mreže direktno prenose akciju

Akcija spasavanja rudara glavna je vest u Čileu, gde ljudi prikovani za TV predajnike ili okupljeni na ulicama slave uspešan početak akcije spasavanja.

Sve svetske stanice imaju specijalne izveštače koji sa lica mesta prenose dirljive i dramatične slike izvlačenja rudara.

Rudari rudnika San Hoze postavili su svetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom. Čitavi timovi stručnjaka vodili su računa o njima.

Da bi preživeli, rudari, koji su zatrpani na dubini od 625 metara još od 5. avgusta, morali su da budu krajnje disciplinovani, redovno su spavali, dobijali čistu odeću, tri topla, dobro izbalansirana obroka dnevno, počev od jutarnje kafe pa sve do sladoleda kao deserta, odnosno dnevno potrebnih 2.200 kalorija.

Upražnjavali su fizičku aktivnost i društvene igre, istovremeno, radeći na pripremama za spasavanje.

U operaciji izvlačenja kapsulom "Feniks" učestvuje 16 posebno obučenih spasilaca, pripadnika čileanskih specijalnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: