BBC: Štrajk u Francuskoj

U Francuskoj je u utorak vidno poremećen železnički i vazdušni saobraćaj zbog štrajka sindikata protiv vladinih promena zakona o penzijama.

Izvor: BBC

Utorak, 12.10.2010.

17:50

Default images

To je četvrti u nizu jednodnevnih štrajkova koji su počeli pre više od mesec dana.

Štrajkovi su organizovani iako je čini se politički izvesno da će oba doma francuske skupštine usvojiti osnovne elemente reforme penzionog sistema - a današnji protestni skupovi su najveći od kako je počelo protivljenje novom zakonu.

Policija je procenila da je u štrajku pre podne učestvovalo pola miliona ljudi, dok sindikati najavljuju i dva miliona učesnika do kraja dana. Najveći protestni javni skup očekuje se u ranim večernjim časovima u Parizu.

Sinoć je Senat glasao za povećanje starosne granice za odlazak u punu penziju na 67 godina, što se tumači kao završna faza i skupštinska pobeda predsednika Sarkozija i njegove vlade.

Tokom dana, premijer Fransoa Fijon je saopštio jasno da vlada isključuje mogućnost bilo kakvih svojih novih ustupaka po pitanju novog penzijskog zakona.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju u javnom sektoru je ključni element predložene vladine reforme.

Kasnije do prava na penziju

Usvojeni zakonski predlog predviđa da u penziju može da se ide ne više sa najmanje 60 nego sa najmanje 62 godine života, a da zaposleni ostvaruju pravo na punu penziju sa navršenih 67 a ne više 65 godina života.

Zbog štrajka je u utorak otkazano oko polovine međunarodnih letova u Francuskoj, prema očekivanju uprave za civilno vazduhoplovstvo, a neki sindikati zaposlenih u javnom saobraćaju i u sektoru energetike prete da će u utorak uveče početi štrajk na neodređeno vreme.

U štrajku učestvuju i nastavnici, poštari, vozači autobusa u okviru masovnog protivljenja sindikata reformama Sarkozijeve vlade u oblasti regulisanja uslova za penzionisanje - a vlada je uvođenje promena objasnila potrebom štednje javne potrošnje i kontrole budžetskog deficita.

Odlučujuća nedelja?

Uèenici i studenti su se prvi put prikljuèili štrajku podržavajuæi zahteve zaposlenih u javnim službama
Borba sindikata i vlade oko penzijskog zakona traje već nekoliko meseci, ali će ova nedelja možda biti odlučujuća.

Naime, u Senatu (gornjem skupštinskom domu) se upravo do kraja ove nedelje očekuje konačno usvajanje nacrta zakona o reformi penzionog sistema - što je donji skupštinski dom već uradio u septembru.

Po prvi put, u utorak su se štrajku javnog sektora pridužili i srednjoškolci tako što su napustili nastavu u nekoliko stotina škola u zemlji.

Prvi put učestvuju i studenti koji su blokirali prilaze nekim fakultetima u Parizu, što opisuju kao "simbolične barikade" da bi podržali štrajk zaposlenih protiv povećanja starosne granice za penziju.

Francuski mediji su javili da je blokirano pedeset obrazovnih ustanova, a organizatori štrajka očekuju na ulicama francuskih gradova više od dva miliona ljudi u preko dvesta protestnih skupova širom zemlje.

Sindikati još veruju da će uspeti

Prvi čovek velike Federacije francuskih sindikata je rekao da sindikati još mogu da izdejstvuju povlačenje zakona iz procedure uprkos tome je već u završnoj fazi.

BBC-jev dopisnik u Parizu kaže da je po rednom vožnju u utorak krenula tek trećina vozova u Francuskoj, a da je na aerodromu Orli otkazana polovina međunarodnih letova.

Neki ogranci sindikata zaposlenih u saobraćaju i sektoru energetike će u utorak uveče glasati o tome da li da pređu u kontinuirani štrajk.

U Marselju, lučki radnici štrajkuju već tri nedelje zbog čega su delimično zatvorene važne rafinerije nafte, što preti da izazove krizu sa snabdevanjem gorivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: