Čile: Sve spremno za evakuaciju

U Čileu raste uzbuđenje javnosti, dok rođaci 33 rudara zarobljena u rudniku odbrojavaju sate do početka akcije njihove evakuacije.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

17:22

Default images

Vlasti se nadaju da će prvi od rudara biti izvučen iz jame u sredu. Početak evakuacije zakazan je za ponoć.

Novinari sa svih strana sveta okupljaju se u rudniku kako bi izvestili o izvlačenju na površinu rudara koji su dva meseca proveli pod površinom.

Strani izveštači opisuju kako supruge i devojke koje su kampovale ispred otvora u rudnik u međuvremenu planiraju garderobu u kojoj će sačekati svoje muževe i momke.

U međuvremenu, čelična kapsula koja će biti iskorišćena za spasavanje uspešno je testirana.

Specijalno pripremljen kavez oblika metka, spušten je skoro celom dužinom probijenog otvora bez ikakvih problema. U jamu će biti spušten lekar koji rudare treba da pripremi za klaustrofobično putovanje do površine.

"Ovo će da nam pošalje upozorenje, ako nastane problem, a sve će biti spremno za eventualne neprijatnosti", kaže jedan od članova spasilačkog tima.

Rudari će na sebi imati džempere zbog razlike u temperaturi i naočare za sunce da ne bi oštetili vid, a odmah će biti podvrgnuti medicinskom pregledu kakvom se podvrgavaju astronauti, a potom odvezeni u obližnju bolnicu na posmatranje.

"Moja procena je da rudari mogu imati iritacije оčiju, ali je malo verovatno dа će dobiti ozbiljne ili nepovratne probleme oka zbog pritiska kojem su bili izloženi i predstojećeg izlaganju svetlosti", rekao je jedan od lekara.

Rudari će onda biti podeljeni u tri grupe i izvučeni na površinu: prvo oni u dobroj fizičkoj formi, zatim oni u slaboj, i na kraju najjači.

"Na kraju dana, prijateljstvo će im biti najvažnije. I potreba da zagrle svoje najbliže, ali i da sačuvaju jedinstvo u grupi, koje ih je održalo na dnu rudnika. Hvala medijima koji su preneli uzbudljive slike o svemu što se dešava u San Hoseu i koji će preneti i rezultat svih napora vlasti i naših inženjera, kada rudari konačno budu spaseni", kaže Alehandro Pino, šef spasilačke operacije.

Rudari rudnika San Hose postavili su svetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom. Od 5. avgusta o njima je brinula čitava armija stručnjaka. Uz pravlinu ishranu, fizičku aktivnost i društvene igre, pripremani su za spasavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: