U ponoć počinje spasavanje rudara

Spasioci su uspešno isprobali kapsulu kojom će 33 rudara, koji se nalaze zarobljeni u jami čileanskog rudnika, biti izvučeni na površinu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.10.2010.

07:35

Default images

Oni su nakon urušavanja rudnika bakra i zlata 5. avgusta, zarobljeni u jami na dubini od 625 metara.

Planirano je da akcija njihovog spasavanja, odnosno izvlačenja na površinu putem specijalno dizajnirane kapsule, započne u sredu.

Već je izvršena proba spuštanja specijalno pripremljenog kaveza u obliku metka, kroz otvor koji su probijale mašine kako bi došle do rudara.

Kada evakuacija rudara jednom počne, u utorak u ponoć, biće potrebno 48 časova da se svi izvuku na svetlo dana, prenosi agencija Rojters.

Ranije je najavljeno da će najpre kroz otvor biti spuštena četiri spasioca, koji bi trebalo da pomognu rudarima da se pripreme za mukotrpan izlazak na površinu, posle dva meseca provedena pod zemljom u rudniku u pustinji Atakama. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: