Hilari Klinton doputovala u Beograd

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton doputovala je u Beograd. Glavne teme razgovora biće koraci na evropskom putu Srbije i dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.10.2010.

07:19

Default images

Prema najavama iz Vašingtona, ona će srpskom državnom vrhu preneti podršku procesu evrointegracija i razmeniti stavove o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine.

Ona u Beograd dolazi nakon posete BiH, a sastaće se u Palati Srbije najpre s predsednikom Borisom Tadićem a posle će im se pridružiti članovi državnih delegacija.

Klintonova je doputovala nešto pre 15 časova u Beograd. Šeficu američke diplomatije je pola sata po sletanju napustila avion, a na pisti je dočekao i pozdravio vicepremijer i ministar za evropske integracije Božidar Đelić.

Klintonova je drugi visoki zvaničnik najuticajnije države sveta koji za godinu i po dana dolazi u posetu Beogradu i prema procenama i u Vašingtonu i u Beogradu daće dodatnu dinamiku unapređenim odnosima dve zemlje.

Očekuje se da će u centru pažnje razgovora u Beogradu biti evropska integracija Srbije i dijalog Beograda i Prištine.

Pred dolazak Klintonove, na aerodromu i duž rute njenog kretanja kroz Beograd postavljene su jake policijske snage.

Za obezbeđenje Klintonove anagažovan je nešto manji broj policajaca nego u nedelju na beogradskim ulicama zbog Parade ponosa, a mere bezbednosti su kao prilikom poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena i predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Do posete dolazi u trenutku kada se očekuje početak pregovora Beograda i Prištine, kako bi se pronašla rešenja za pitanja koja, kako kaže Hilari Klinton, nije jednostavno rešiti. "Evropska unija i SAD su spremne da pomognu i olakšaju situaciju, da podrže i privole strane da se međusobno dogovore. Ali, na posletku, to zavisi od lidera i naroda koji će morati da pronađu rešenja za svoju budućnost“, rekla je ona.

Klintonova je drugi visoki zvaničnik najuticajnije države sveta koji za godinu i po dana dolazi u posetu Beogradu i prema procenama i u Vašingtonu i u Beogradu daće dodatnu dinamiku unapređenim odnosima dve zemlje.

NATO i EU put za BiH

Američka državna sekretaraka Hilari Klinton započela je danas balkansku turneju u Sarajevu razgovorom sa članovima Predsedništva BiH, kojima je prenela punu podršku Vašingtona na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO, ocenjujući kako je to jedini put kojim bi ova zemlja trebalo da ide.

Istovremeno, predstavnicima političkih partija je poručila da oni sami moraju ostvariti progres, javlja Radio Slobodna Evropa.

Posle posete Predsedištvu, Klintonova se obratila i studentima u sali Narodnog pozorišta sa kojima je razgovarala sat vremena.

Ocenila je da su oni budućnost BiH poručila im da vlasti izlože pritisku da bi se stanje popravilo.

"Bosna i Hercegovina ima posebno mesto u srcima Amerikanaca", naglasila je Klinton, koja je potom otvorila novu zgradu Ambasade SAD, izgrađenu u krugu nekadašnje kasarne jugoslovenske vojske "Maršal Tito".

Očekuje se da će Kliton razgovarati i sa drugim najvišim predstavnicima vlasti BiH, kao i Republike Srpske i Federacije.

Klintonova je u Sarajevo stigla malo pre ponoći, gde je na aerodromu dočekao ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

On je novinarima izjavio kako je poseta znak da će SAD ostati angažovane u BiH, ali i na Balkanu.

"Ovo je jasan signal i novoizabranim zvaničnicima da će SAD stajati iza BiH, kao i da će je podržavati na putu ka evropskim integracijama", dodao je Alkalaj.

O značaju posete

Analitičari smatraju da je poseta Hilari Klinton Beogradu veoma važna, ali različito gledaju na domete posete.

I dok Kurt Volker sa Univerziteta "Džons Hopkins" smatra da poseta verovatno neće doneti neke neposredne rezultate, američki predstavnik na međunarodnim pregovorima Beograda i Prištine 2007. Frenk Vizner kaže da bi u međuvremenu Priština i Beograd trebalo u da izlaze jedno drugom u susret.

"Nadam se, međutim, da ćete videti rešenost SAD, Evrope, lidera Kosova i Srbije, da zajedno rade na dugoročnim rešenjima, da rade na poboljšanju ekonomije, da bi ljudima bilo bolje, da rade na evropskim integracijama, da rešavaju praktične probleme“, izjavio je Volker.

"To bi trebalo da bude cilj dve strane kada se zaista sastanu. Američka strana bi trebalo da usredsredi pažnju na podsticanje Kosova i Srbije da se približe i trebalo bi da bude u središtu pomoći kojoj bi trebalo da teži Evropska unija kada nastavi razgovore o učlanjenju dve države u Evropsjku uniju“, kaže Vizner.

Španski ambasador u Srbiji Injigo de Palasio Espanja kaže da razgovori Beograda i Prištine treba da počnu uskoro, ali da ih ne treba požurivati.

Espanja ocenjuje da je poseta Hilari Klinton od izuzetnog značaja.

"Nadam se da će poseta američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu biti odlična prilika za Srbiju da jasno izrazi svoju spremnost za dijalog i pošalje odgovarajuće poruke koje mogu biti podeljene sa vlastima u Prištini u pogledu što skorijeg otpočinjanja tog procesa“, kaže on.

"Međutim, smatram da moramo uzeti u obzir stanje na terenu i dijalog ne bi trebalo požurivati ukoliko je situacija na terenu nepovoljna", dodaje Espanja.

Svi sastanci održavaće se u Palati Srbija, a američka državna sekretarka će se, osim sa predsednikom i premijerom, sastati i sa ministrima Božodarom Đelićem, Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, kao i sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Posle posete Beogradu, Klintonova će se uputiti u Prištinu.

Policija spremna

Policija najavljuje da je spremna za prvi stepen bezbednosti povodom popodnevnog dolaska američke državne sekretarke Hilari Klinton u Beograd.

Očekuje se da će ulice biti sukcesivno zatvarane kao i prilikom prošlogodišnje posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

"Poseta državnog sekretara Hilari Klinton je takođe sa bezbednosnog aspekta prvorazredni događaj i ja baš zato i kažem - istovremeno odmah po završetku ovog jednog bezbednosno interesantne akcije i događaja mi sada već imamo od noćas pripreme za operativno izvođenje akcije dočeka i obezbeđivanja državnog sekretara SAD-a Hilari Klinton“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i dodao da će biti anažovan veliki broj policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: