Štrajk upozorenja policije 20.X

Policijski sindikat Srbije najavio je danas da će 20. oktobra održati jednočasovni štrajk upozorenja, od 12 do 13 časova.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

01:10

Default images

Sindikat navodi da Vlada ignoriše zahteve o potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora koji bi doneo povećanje plata, nabavku bolje opreme i pravnu zaštitu.

Obustava rada će biti organizovana uz poštovanje minumuma procesa rada, pa neće štrajkovati policajci na terenu, već njihove kolege zaposlene u policijskim upravama i stanicama.

Odluku o jednosatnoj obustavi rada Policijski sindikat je doneo posle neuspelih pregovora sa Vladom o potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora, dokumenta od koga očekuju da će im obezbediti povećanje plata, nabavku bolje opreme i pravnu zaštitu.

Prosečna plata koju prima policajac u Srbiji iznosi oko 30 000 dinara, što je prema rečima predsednika Sindikata Veljka Mijailovića, preniska cena rada. On ističe da policajci nisu imali drugi izbor, istakavši pri tom da štrajkom neće biti ugroženi red i mir. "Štrajk će biti isključivo organizovan u organizacionim jedinicama gde naši ljudi rade, po policijskim upravama i stanicama. Jednostavno će biti smanjen smanjen obim rada tih ljudi, dok će određen broj kolega izvršavati svoje zadatke. Hitni slučajevi će biti rešavani, dok policija neće izlaziti na slučajeve koji se ne smatraju prioritetom. To nam dozvoljava Ustav, Zakon o policiji i Zakon o štrajku. Ako vi ne možete ništa da se dogovorite, a vlada vam šalje jasnu poruku da ne želi da vam da ono što imaju svi zaposleni, ja ne znam koji bi to sledeći korak trebalo da bude", rekao je Mijailović.

Građani sa kojima smo razgovarali navode da u vremenu sveukupne nemaštine imaju razumevanja za štrajk policajaca. Nadaju se da jednočasovna obustava rada neće ugroziti njihovu bezbednost.

Nešto drugačijeg mišljenja je kriminolog Dobrivoje Radovanović. On smatra da štrajk policije neće dovesti do nekih velikih bezbednosnoh potresa, ali bi mogao doprineti porastu sitnijih krivičnih dela. Istovremeno, po njegovom mišljenju, nedopustivo je da država ne vodi računa o mehanizmu od koga direktno zavisi.

"Objektivnih razloga za štrajk sigurno da ima. Policija se zaista nalazi u vrlo teškoj situaciji što se tiče finansijske strane. Ako navedemo primer da je samo za prekjučerašnji dan kada je bila Parada ponosa i kada je bilo strašnih dešavanja i napada na policiju, dnevnica policajca iznosila 400 dinara, to je dovoljan pokazatelj u kakvoj situaciji se nalazi. Štrajk službi kao što su policija, vatrogasci, vojska pokazuje da država ne vodi računa o fundamentalnim kategorijama od kojih zavisi", kaže Radovanović.

Podsetimo da se direktor policije Milorad Veljović i sam nedavno založio za poboljšanje materijalnog položaja policajaca. Istovremeno, u Srbiji već nekoliko dana, uz poštovanje minimum procesa rada, traje štrajk zaposlenih u pravosudnoj administraciji. Njihovi predstavnici najavljuju da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva.

Drugi reprezentativni policijski sindikat - Nezavisni sindikat policije Srbije pristao je na predlog Vlade da se potpiše dopuna posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, ali pod uslovom da se to smatra prelaznim rešenjem do potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u.

Nezavisni sindikat je dao rok do 25. oktobra za okončanje pregovora u vezi sa dopunom posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Ustavni sud Srbije nedavno je ocenio neustavnom Uredbu Vlade kojom policijskim službenicima vlada ograničava pravo na štrajk. Sindikat policije smatra da im ovaj stav Ustavnog suda dozvoljava da stupe u štrajk sa minimumom procesa rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: