Očekivanja od posete Klintonove

Pored početka dijaloga Beograda i Prištine, glavna tema razgovora Hilari Klinton sa zvaničnicima u Beogradu će biti evropske integracije Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2010.

19:02

Default images

Od sutrašnje posete američke državne sekretarke Hilari Klinton mnogo se očekuje.

Pre svega se očekuje da će Klintonova preneti poruku da SAD snažno podržavaju evropske integracije Srbije i da će tu podršku posebno predočiti i Briselu, u koji odlazi posle balkanske turneje.

Sa državnim zvaničnicima američka sekretarka razgovaraće, osim o evrointegracijama Srbije, i o započinjanju dijaloga Beograda i Prištine.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenjuje da poseta tako visoke zvaničnice jedne svetske sile označava početak nove etape, ali i da pregovarački proces između Beograda i Prištine nije zapravo prebačen u ruke Evropske unije, već da neće proći bez Vašingtona.

Simić smatra da ako Beograd želi da nastavi svoj evropski put mora da vodi politiku kompromisa, na koju se, u krajnjem, obavezao i Rezolucijom usvojenom u Generalnoj skupštini UN. Beograd je loptu uputio u Brisel, a ona mu se vraća iz Vašingtona, slikovito objašnjava on.

Simić podseća da ni puta u Evropsku uniju zapravo nema bez podrške Vašingtona, ali da će pravi test biti u sredu kada Holandski parlament odlučuje o agendi za sednicu Saveta Evropske unije i u okviru toga određuje stav Holandije prema prosleđivanju srpske kandidature za članstvo u Uniji.

Prema rečima Ljiljane Smajlović, predsednice Udruženja novinara Srbije, SAD imaju moć da pomognu u procesu evropskih integracija, a Hilari Klinton je osoba koja može da odobrovolji Holanđane.

"Beograd je neki način bio ucenjen da ako ne prihvati rezoluciju EU, ako ne odustane od one svoje rezolucije, onda MMF neće biti zadovoljan, neće biti dogovora, Srbija neće dobiti tu ratifikaciju sporazuma i neće postati kandidat nikada ili bar ne u dogledno vreme. Srbije je popustila i sada će Hilari Klinton i Amerikanci da urade ono što je potrebno da Srbija postane kandidat za članstvo u EU", smatra Smajlovićeva.

Direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da je pozitivno što je Parada ponosa održana jer je time Srbija sprovela zakon, ali da ima još dosta toga da se uradi.

Ona naglašava da je od nesumnjivo negativne slike koju je nasilje na ulicama poslalo u svet, mnogo važnije kako će država na nasilje reagovati i da li će sprovoditi spostvene zakone.

Delevićeva kaže da EU ni od jedne zemlje ne traži organizovanje gej pararda, te da to nije uslov da sepristupi Uniji, ali da svakako gleda kako će Srbija reagovati na ono što se juče dešavalo na ulicama Beograda – da li će država sprovoditi svoje zakone i kazniti nasilnike.

Hilari Klinton će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Borisom Tadićem, minsitrima spoljnih poslova i odbrane - Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem - i drugim visokim zvaničncima. Nakon Beograda, Klintonova odlazi u Prištinu.

A kako teku bezbednosne pripreme za posetu američke državne sekretarke Beogradu, možete čitati u našoj posebnoj vesti. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: