Štrajkuju radnici "Žitostiga"

Oko 50 zaposlenih u proizvodnji najvećeg snabdevača hlebom u Požarevcu, preduzeća Žitostig A.D. danas štrajkuje u krugu fabrike.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.10.2010.

16:06

Default images

Samostalni i sindikat Nezavisnost najavili su mogućnost da proizvodnja bude obustavljena ukoliko direktor Goran Milanović ne prihvati razgovor sa štrajkačima.

Radnici zahtevaju isplatu šest zaostalih zarada, uplatu zdravstvenog osiguranja, povezivanje radnog staža od prošle godine i poboljšanje uslova rada.

Zarada u Žitostigu iznosi oko 17.000 dinara i neredovno se isplaćuje, iako preduzeće normalno funkcioniše, kaže Dejan Stanković iz Samostalnog sindikata. On navodi da kod dela zaposlenih postoji strah od gubitka radnog mesta zbog minimuma procesa rada koji je odredio direktor.

"Sigurno bi se danas okupilo više ljudi, međutim, plaše se za svoja radna mesta. Ako pekari proizvode 17.000 vekni, minimum procesa rada je 17.000 vekni. Od 28 pekara, 26 bi trebalo da izvrše taj posao. Onemogućeno nam je da štrajkujemo po bilo kom osnovu", naveo je Stanković.

Zaposleni kažu da od zarade ne može da se živi. Radnica Ivanka Stanojević tvrdi da su u pojedinim sektorima uslovi rada ispod normi, kao i da su zaposleni često izloženi uvredama i ponižavanju od direktora.

"Direktor nas maltretira, pogotovo žene vređa. Svašta mi je rekao i ja sam ga prijavila policiji. Ako kažeš da si nezadovoljan, odmah te prebace na drugo radno mesto. U pekari je puno pacova, miševa, ljudi nemaju uniforme. Radno vreme je katastrofa. Rade od 18 do 2 ujutro i od 2 do 10 ujutro. Ko izađe iz jutarnje smene, mora da dođe da odradi večernju", kaže Stanojević.

Generalni direktor Goran Milanović odbija da pregovara sa štrajkačima, a odbio je i razgovor sa novinarima kojima je zabranio pristup u krug fabrike. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: