Čile: Rudari na površini u sredu

Akcija spasavanja čileanskih rudara koji su zbog urušavanja okna više od dva meseca zarobljeni u rudniku bakra i zlata na dubini od 625 metara počinje u sredu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 11.10.2010.

08:33

Default images

Izvlačenje 33 rudara će početi tek kad se metalnim cevima osigura manje od 96 metara probušenog otvora, da ne bi došlo do novog urušavanja prilikom akcije.

Preostali deo otvora, kroz koji će ići specijalna kapsula, prolazi kroz čvrstu stenu, tako da spasioci smatraju da tu nema opasnosti od urušavanja.

„Operacija bi trebalo da počne tokom srede, to je ono što mi sada očekujemo. Svi rudari trebalo bi da budu izvučeni za 48 sati od momenta kada spasavanje počne“, najavio je čileanski ministar rudarstva Lorens Golborn.

On je rekao da je sreda kao datum početka operacije izvlačenja rudara utvrđena nakon što je iskopani otvor u subotu pregledan video kamerom.

Golborn kaže da je ceo otvor u dobrom stanju i da nije potrebno da se ojača metalnim cevima celom dužinom.

Prema njegovim rečima, biće postavljeno 15 metalnih cevi dužine po šest metara i to na vrhu rupe. Postavljanje i zavarivanje tih cevi, kako je rekao ministar, počinje odmah.

Rudari prodaju prava na intervjue

Grupa od 33 rudara koji su više od dva meseca zarobljeni pod zemljom u Čileu, preduzela je korake kako bi sprečila da bilo ko od njih profitira na račun grupe, pravljenjem ugovora o ravnomernoj podeli prihoda od priče o onome što su preživeli.

Rudari su pozvali advokata da napravi ugovor koji bi obezbedio da svi dobiju jednak deo od unosnih medijskih ugovora koji im se nude, nadajući se da više nikad neće morati da rade.

Grupa rudara je već odbila zahteve za intervjue i umesto toga odlučila da zajednički napišu knjigu o danima provedenim 700 metara ispod površine pustinje Atakama, posle urušavanja rudnika 5. avgusta.

Detalji razgovora koje su vodili otkriveni su u pismu koje je jedan od zarobljenih rudara napisao supruzi prošle sedmice, piše "Telegraf".

Joni Barios (50) obavestio je ženu da su rudari tražili da advokat poseti rudnik San Hoze i pošalje im pod zemlju papire kako bi njihov dogovor bio pravno važeći.

"Ukoliko ovo uradimo kako treba, nećemo morati da radimo do kraja života", napisao je Barios.

Rudari su na putu da postanu veoma imućni po izlasku na površinu.

Televizijske kompanije svakom rudaru nude 250.000 funti (oko 286.000 evra) za ekskluzivnu priču, a tu su i ponude za film, kao i reklamiranje brojnih proizvoda od piva do rudarske opreme. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: