Štrajk sudske administracije

Sindikat pravosuđa Srbije od jutros je u generalnom štrajku, potvrđeno je za B92 u tom sindikatu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2010.

07:59

Default images

Sindikalci traže da Vlada donese hitnu uredbu kojom bi se osnovica svih plata u pravosuđu povećala na 28 hiljada, a da se to naknadno reguliše zakonom. Sindikat je u međuvremenu odbio ponudu Ministarstva pravde.

Prazni hodnici, sudnice i šalter sale u palati Pravde u Beogradu. Jedina puna prostorija je najveća sudnica u prizemlju te zgrade.

Međutim, u njoj nema suđenja, već su se tamo okupili administrativni radnici, koji su stupili u generalni štrajk.



Oni pristaju da rade isključivo ako se optuženi nalazi u pritvoru. Osim tih, hitnih predmeta, nijedno drugo suđenje se ne odvija.

Tako će biti sve dok Ministarstvo pravde ne pristane da poveća plate sudskoj asministraciji, jer kako kažu, njihove prosečne palte su oko 200 evra.

U međuvremenu, Ministarstvo pravde predložilo je da se najmanje plate u pravosuđu od 1. januara povećaju za 30 odsto, ali da tim bude obuhvaćena cela državna administracija, kao i da svaki radnik dobije stimulaciju od 3.000 dinara mesečno, do kraja godine.

Međitim, Ivica Cvetković iz Sindikata pravosuđa Beograda, kaže da ne mogu da pristanu na kratkoročna rešenja i ne veruju da država može da obezbedi novac za celu upravu.

“Nas stmiulacija ne interesuje, nas interesuje plata i to je nešto dugoročno gde oni hoće da provuku i celu državnu upravu u skladu s ministarstvom pravosuđa”, kaže on.

“Ako su izjavili da nema para za administraciju u pravosuđu kako sad odjedanput, to stvara bojazan kod nas i neko nepoverenje da od 1. januara imaće za još jedno 30.000 ljudi uz pravosuđe”, kaže Cvetković.

U Nišu nema članova sindikata pravosuđa, pa nema ni štrajka, već će tokom sutrašnjeg dana sudska administracija obustaviti rad na sat vremena u znak upozorenja.

Međutim, adminsitarcija Prekršajnog suda u tom gradu od danas je u štrajku. Slično je i u Kragujevcu, gde će većina sudova sutra stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja. U tom gradu, za sada, štrajkuje samo adminsitracija privrednog suda.

”Očekujemo povišicu plata koje su minimalne. Naši radnici primaju 16 do 20 hiljada, očekujemo da dobijemo povišicu koju tražimo, to je osnova da izađemo na 28.000“, kaže predsednik sindikata u Privrednom sudu u Kragujevcu, Saša Radisavljević.

Prema informacijama iz sindikata, u generalnom štrajku je sudska administracija u Kikindi, Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Pančevu, Valjevu, Jagodini, Leskovcu, Pirotu i Loznici.

Ministarstvo predlaže povećanje 30 odsto

Ministarstvo pravde je predložilo da se od 1. januara primanja zaposlenima u pravosudnoj administraciji povećaju za 30 odsto, uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu, izjavila je ministarska pravde Snežana Malović.

"Zaposlenima u sudskoj administraciji u oktobru, novembru i decembru biće isplaćena dodatna stimulacija po tri hiljade dinara iz prihoda ostvarenih naplatom sudskih taksi", rekla je Malovićeva.

Tu inicijativu, koja je predložena predstavnicima Sindikata zaposlenih u pravosuđu, Ministarstvo pravde je već pokrenulo, navela je Malovićeva i dodala da su pregovori s predstavnicima sindikata u toku.

Ona je objasnila da ovakvo povećanje zarada predstavlja maksimum mogućnosti u uslovima ekonomske krize i doprinosi uspostavljanju pravičnijeg odnosa u rasponu plata, imajući u vidu da bi na ovaj način raspon između najveće i najmanje plate u državnoj administraciji bio smanjen sa sadašnjih 1:9, na 1:5,5.

Prema njenim rečima, ministarstva pravde, državne uprave i lokalne samouprave i finansija već rade na predlogu izmene zakona kojima se uređuju plate u državnoj administraciji. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: