Rajić: Političari zakazali

Ljubiša Rajić, profesor na Filozofskom fakultetu, ocenjuje da je ovog puta država dala samo verbalnu podršku, što se pokazalo kao nedovoljno.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

23:02

Default images

Rajić smatra i da je bilo neophodno da policija preventivno uhapsi vođe huligana i da bi na taj način bilo sprečeno nasilje u Beogradu.

„Policija je postupala obazrivo, mislim da se nije dovoljno pripremila, ipak je uradila prilično veliki posao i ni u jednom trenutku nije upotrebila neku jaču meru sile, a sećamo se kako su to intenzivno koristili devedesetih godina“, kaže Rajić.

Rajić je rekao da su na čelu Parade ponosa "morali da idu predsednik države i predsednik Vlade, možda bi čak na čelo te povorke trebalo da stane i ministar policije".

"Ovde nije reč o tome da li se meni ili bilo kome sviđa ili ne sviđa takva Parada, ovde je reč o tome da Vlada ne sme da dozvoli nasilje nad bilo kim zbog bilo kakvog odstupanja od onoga što se smatra normalnim, uobičajenim ili prosečnim u društvu, jer to odstupanje je pravo bilo koje manjine da ga ima, da se ponaša tako dokle god ne ugrožava život nekog drugog. Ovaj put su naši političari zakazali", rekao je Rajić.

On je dodao: „Policija je uradila onoliko koliko je njeno ovlašćenje bilo", ali i rekao da bi sve bilo "mnogo bolje da su politički rukovodioci istupili odlučno, da je crkva osudila bilo kakvo nasilje unapred i podržala Paradu ponosa“.

"Da Dragan Đilas nije optužio Paradu ponosa da je kriva što je izbilo nasilje, jer njegove reči da oni to nisu držali, ne bi bilo huligana na ulici, podseća me na ono što često čujemo da ona nije sama izašla uveče u grad, niko je ne bi silovao“, rekao je Rajić.

On navodi da je odnos povređenih policajaca i huligana pokazatelj da su "huligani bili ekstremno nasilni" ovaj put.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Mlada generacija je nestrpljiva

Sociolog Milan Nikolić kaže da je ljude posle jučerašnjih nemira iznenadila energija koju su videli na ulicama, a koja bi lako mogla da se pretvori u revolucionarnu energiju usmerenu protiv poretka.

Nikolić kaže da postoji veliko socijalno i ekonomsko nezadovoljstvo u narodu, a mladi to još jače osećaju, jer je njihova perspektiva slabija.

On upozorava da nemamo institucionalan kanal za ispoljavanje te energije, a da je mladi mogu usmeriti u pogrešnom pravcu, u zavisnosti od toga ko će ih voditi.

“Stvari idu ka boljem, ali mlada generacija je nestrpljiva, s pravom, ona ne može da traži od društva normalne stvari - posao, platu, stan, karijeru, u tom slučaju, naravno da je besna, da je očajna, pitanje na koju će stranu da se kanališe ta energija. Niko nije mlade pripremio za tolerantno društvo”, ocenio je Nikolić za B92

Nezreli za Evropu

Profesor političke sociologije na Fakultetu političkih nauka Vukašin Pavlović izrazio je bojazan da će nasilje na beogradskim ulicama uoči i posle "Parade ponosa" onima koji imaju negativan stav prema Srbiji poslužiti kao argument za ocenu da Srbija još nije "zrela" za Evropu.

"Juče je iz Beograda otišla ružna i krajnje negativna slika nasilja. Plašim se da će to oni koji imaju negativan stav prema Srbiji upotrebiti i kao argument za ocenu da još nismo zreli za Evropu", rekao je Pavlović.

Pavlović smatra da je policija, koja je bila između jedne i druge strane, reagovala dobro, te da bi posledice bile još veće da su demonstranti nasrnuli direktno na učesnike "Parade ponosa".

Pavlović je mišljenja da su u pravu oni koji smatraju da iza tog "rušilaštva" stoje neke, manje ili više, organizovane snage kojima je stalo da na svaki način uspore napredak Srbije.

"Na osnovu broja i načina kako su delovale ove nasilničke grupe u demonstracijama, teško mi je da poverujem da su jučerašnji događaji bili samo spontani", naveo je Pavlović i dodao da je srpsko društvo moralo, iako je to odlagano više godina, da se suoči sa pitanjem koliko je otvoreno i tolerantno. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: