Dačić:Policija sprečila krvoproliće

Bilans sukoba huligana i policije koja je obezbeđivala Paradu ponosa je 158 povređenih i preko 200 privedenih. Parada u Beogradu u trećem pokušaju ipak uspela.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

22:36

Default images

Među uhapšenima je i vođa desničarskog pokreta "Obraz" Mladen Obradović. Dobra vest je, kako ističu nadležni, da niko tokom nereda u Beogradu nije nastradao.

Hapšenja huligana nastavljaju se i tokom noći, a direktor policije Milorad Veljović za B92 navodi da će akcije biti nastavljene i u toku dana.

Privedena lica koja su demolirala Beograd – lomila izloge, parkirane automobile, bacala kamenice, štangle i sve što im se našlo pod ruku – biće procesuirana za krivična dela.

Tako tvrdi državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Na konstataciju da već godinu dana pred Ustavnim sudom stoji zahtev za zabranu desničarskih organizacija, čiji su pripadnici činili većinu nasilnika u neredima, Homen odgovara:

„Upravo je Ministarstvo pravde zajedno sa Republičkim javnim tužilaštvom iniciralo predlog ove zabrane desničarskih organizacija, da se ovo ne bi dešavalo.”

“Ono što moramo da priznamo i jasno naglasimo da ovo nije bila organizacija pojedinačnih učesnika koji su došli da protestuju već prilično dobro organizovana grupa ljudi, a koja upravo vuče korene svoje organizacije iz desničarskih organizacija i ekstremnih navijačkih grupa”, izjavio je Homen.

“Smatram da je zabrana ovih institucija i sprečavanje njihovog legalnog delovanja jedini pravi put”, dodao je on.

Kada je reč o povređenima – broj prelazi stotinu, a većinu povređenih čine policajci.

Od 124 povređena u Urgentnom centru Srbije troje je zadržano na stacionarnom lečenju.

O njihovom stanju nas je obavestio Vladimir Đukić, direktor Urgentnog centra.

“Radi se o 120 policajaca, njihovo stanje je stabilno, većina njih će biti otpuštena na kućno lečenje. Zadržani su na odeljenju urologije i verovatno će biti zadržani na odeljenju neurohirurgije po jedan policajac. Nadam se da će ovo biti završetak jednog tragičnog dana koji svi što pre želimo da zaboravimo i mi u Urgentnom centru i građani Beograda.”

Poznat je i tačan broj huligana koji je juče demolirao Beograd – na centralnim gradskim ulicama bilo je 6.000 protivnika Parade ponosa. Broj policajaca, kako je saopštio ministar Ivica Dačić, bio je manji – 5.600.

“Uvek policija izvuče najdeblji kraj u ovim turbulentnim konfliktima. Bilo je, po policijskim procenama, oko 6.000 onih koji su napadali policiju želeći da dođu do organizatora i učesnika skupa koji se održavao u blizini centra Beograda”, rekao je Dačić.

“Policajci koji su učestvovali u događanjima govore da za možda koliko se oni bave ovim poslom nisu se suočavali sa ovolikom količinom mržnje i sukoba koji se ispoljavao na beogradskim ulicama. Policija je uspela da spreči da dođe do krvoprolića u Beogradu, dodao je ministar.

Sindikat nezadovoljan načinom komandovanja

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je da nije zadovoljan načinom komandovanja policijom tokom nereda povodom Parade ponosa i bezbednosnim procenama tog skupa i zatražio od nadležnih u MUP-u detaljnu istragu o tome.

Dok je na beogradskim ulicama trajala Parada ponosa, njeni pripadnici su bili u opasnosti, "zbog čega neko u ovoj državi najzad mora da odgovara", naveo je Sindikat.

Pri tom je istaknuto da je deo policajaca bio bez opreme i da su "u pojedinim momentima bili desetkovani od suzavca koji su ispalile kolege", a da je stara oprema "bukvalno usporavala policajce u pregrupisavanju i brzim intervencijama".

U napadima huligana juče su povređena 132 policajca, od kojih je pet zadobilo teške telesne povrede, a oštećeno je više od 15 službenih vozila kao i veliki deo zaštitne opreme.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: