Hapšenja zbog otrovnog mulja

U Mađarskoj uhapšen direktor fabrike iz koje se izlio otrovni mulj. Zaustavljeno pucanje dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

11:20

Default images

Ekološka katastrofa na zapadu Mađarske i dalje je najvažnija tema u svetskim medijima.

Danas je u tu zemlju stigao tim stručnjaka Evropske unije, koji će Mađarima pomoći da otklone posledice izlivanja opasnog mulja, koji je odneo sedam ljudskih života, i uništio veliku oblast.

Glavna briga mađarskih zvaničnika sada je pokušaj da se umanje posledice novog izlivanja toksičnog otpada, za koje stručnjaci tvrde da je neizbežno. U međuvremenu, na saslušanje je priveden direktor fabrike aluminijuma u Ajki.

Na zidove rezervoara u fabrici aluminijuma u mađarskom gradu Ajki, pritisak vrši 2 i po miliona kubnih metara crvenog blata.

Ipak, iz Nacionalnog direktorata za katastrofe stižu umirujuće vesti. Pukotine na severnom zidu rezervoara, za koji se očekivalo da se uruši, prestale su da se šire.

Podignuto je 70 odsto novog odbrambenog bedema širine 30 metara, visine 4 metra, koji će odbraniti obližnja mesta od novog naleta mulja

715 meštana iz sela Kolontara u blizini mesta gde se nalazi fabrika aluminijuma, uskoro će moći da se vrati u svoje domove.

Očajni meštani traže da država utvrdi ko je kriv za katastrofu.

"Mislim da su vlasnici odgovorni, jer fabrika kao što je ova mora da ima mnogo ozbiljne inspekcije, ne kao dosad, jedan čuvar je obilazio rezervoar. Moraju da uvedu mnogo ozbiljniju kontrolu, to bi trebalo da ispituju stručnjaci, inženjeri”, smatra jedan stanovnik Ajke.

"Ovo je zločin. Uništili su toliko života, i ovde u Ajki. Udisaćemo otrovni prah kad god bude duvao vetar sa zapada”, ogorčeni su meštani.

Čestice u vazduhu, koje se dižu iz mulja, sada su u okvirima dozvoljenih granica. Stanovništvo i ekipe koje čiste ostatke prethodnog izlivanja više ne moraju da nose maske.

Nastavljena je i popravka naprslina u takozvanoj desetoj kaseti na severnoj strani rezervoara, u kojoj se nalazi zgusnuta masa, kao i ojačavanja zida između nje i susedne devete kasete gde su voda i mulj.

"Zbog sunčanog vremena situacija je povoljna, ali imamo svega nekoliko dana da iskoristimo okolnosti, jer mislim da će pasti kiša. Do tada moramo da završimo branu", kaže Đerđi Tekeš iz Službe za vanredne situacije Mađarske.

Izlivanje mulja iz fabrike aluminijuma, do kog je došlo pre nedelju dana, izazvalo je smrt sedam ljudi, jedno lice se i dalje vodi kao nestalo, a 123 je povređeno.

Rukovodstvo fabrike "MAL" podržalo je nameru državnih organa da se utvrdi odgovornost za katastrofu i obećalo da će nadoknaditi štetu.

Ipak oni se brane da tokom privatizacije nekadašnjeg Mađarskog aluminijumskog trusta nigde nije bilo pominjano jedno ranije istraživanje tla, koje je ukazivalo da se rezervoari fabrike nalaze na nepostojanom zemljištu.

Na tom području 80-ih godina, tim sa Budimpeštanskog tehničkog fakulteta sproveo je istraživanje i navelo da je reč o močvarnom području s različitim vrstama zemljišta, od peska do gline, koje se protežu u slojevima i nisu međusobno dovoljno čvrsto povezani.

Ti slojevi se i različito ponašaju u slučaju obimnih kiša i kod kretanja podzemnih voda, što je i dovelo do pucanja brane, navedeno je u studiji. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: