"Prajd": Neće se ponoviti 2001.

Danas će se održati protestni skup pripadnika LGBT zajednice u Srbiji, pod nazivom "Parada ponosa - da šetamo zajedno", sa početkom u 10 sati u parku Manjež.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

22:52

Default images

Organizatori Parade ponosa nadaju se da se neće ponoviti scene nasilja iz 2001, ali da neće doći ni do otkazivanja u poslednji čas, što se dogodilo 2009.

Boban Jovanović iz Kvirije veruje će današnja Parada ponosa biti prva uspešna borba za prava građana Srbije, koji se razlikuju po seksualnom i rodnom osnovu.

"Verujem da će danas Beograd ostaviti drugačiju sliku, da ćemo postati deo sveta, i da nećemo mi koji smo deo aktivizma ići okolo i pričati da Prajd nije moguć", kaže Stojanović.

On objašnjava da sama Parada ponosa nije vrhunac onoga što se tiče prava što pripadnici ove populacije žele da postignu.

"Prajd kao prajd nije vrhunac onoga što želimo da postignemo u našoj borbi za prava, ali je bitan momenat kako za državu tako i za naš rad. Dakle danas ćemo pokazati da li jesmo ili nismo na pragu da budemo demokratsko društvo“, kaže Stojanović.

Ulice u centru grada, kojima će se kretati učesnici Parade ponosa, još sinoć su zatvorene za saobraćaj i parkiranje.

"Potvrđeno je da će gej paradu, svojim prisustvom, podržati ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, kao i narodni poslanici Žarko Korać i Čedomir Jovanović. U povorci će biti i brojni predstavnici međunarodnih institucija i organizacija", kaže Boban Stojanović iz Kvirije.

"Drago nam je što će skupu prisustvovati i gosti iz inostranstva, predstavnici SE, EP, EU svih velikih međunarodnih organizaicija za ljudska prava, a na skupu će se pojaviti i javne ličnosti pre svega iz sveta umetnosti, kulture i intelektualnijih krugova“, kaže Stojanović.

Stojanović kaže da su organizatori u neprestanom kontaktu sa policijom i da se zna tačan plan delovanja, od početka do kraja gej prajda.

"Uz saradnju sa policijom odlazak učesnika na paradu biće koordinisan. Uputstva će svi dobiti na ulasku u park Manjež, što znači da ništa neće biti prepušteno slučaju“, kaže Stojanović. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: