Beba iz 20 godina starog embriona

Prvi put je rođena zdrava beba od embriona koji je 20 godina bio zaleđen.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

19:49

Default images

To je naučno dostignuće koje bi moglo da ženama pruži šansu da odlože stvaranje porodice do kasnijih godina života, piše britanski list "Sandej tajms".

Četrdesetjednogodišnja majka novorođene bebe lečila se od neplodnosti 10 godina, kada joj je ponuđeno pet embriona koje je par, koji je uspeo da dobije dete veštačkim putem, ostavio, jer mu više nije bio potreban.

Samo jedan od pet embriona se uspešno razvio u novorođenog dečaka, koji stoga ima nepoznatog, 20 godina starijeg biološkog brata, preneo je BBC.

Naučnici još ne znaju koliko dugo embrioni mogu da se čuvaju, mada bi teorijski mogli da budu zamrznuti na neodređeni period.

Zakon u Britaniji, međutim, nalaže granicu od 55 godina.

Ova nova tehnologije pokreće neke etičke dileme - žena bi uz ovakvu pomoć mogla da rodi bebu koja je začeta nekoliko generacija ranije, ili je čak embrion njene majke ili bake.

S druge strane, šta uraditi sa neiskorišćenim embrionima? Predstavnica organizacije za reproduktivnu etiku kaže da embrioni mogu da se usvoje, čak i posle mnogo godina, što je bolje nego da budu uništeni. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: