Pakistan otvorio granični prelaz

Pakistanske vlasti otvorile su prelaz na granici sa Avganistanom, omogućavajući pripadnicima NATO-a da, posle više od 10 dana, nastave put ka odredištu.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

18:57

Default images

Više od 150 vozila parkiranih sa pakistanske strane granice dobilo je dozvolu da pređu u Avganistan, izjavio je vladin zvaničnik Šarijar Kan agenciji Rojters.

"Od jutros je završeno carinjenje i sada su vozila krenula u Avganistan" rekao je Kan.

Islamabad je juče saopštio da će otvoriti granični prelaz Torkam na severozapadu zemlje, 10 dana pošto ga je zatvorio zbog prekograničnog napada NATO-a u kojem su poginula dva pakistanska vojnika.

Portparol međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF), general-major Jozef Bloc izjavio je da zastoj u snabdevanju nije uticao na njihove vojne operacije i da su izgubili oko jedan odsto zaliha.

Iako su se SAD izvinile za napad, Islamabad je 30. septembra zatvorio prelaz koji kamioni Alijanse koriste za transport zaliha i goriva za svoje pripadnike u Avganistanu.

Pobunjenici su posle incidenta napadali i palili tankere, a u subotu ujutru je, u najnovijem, šestom, takvom napadu zapaljeno skoro 30 kamiona u provinciji Baludžistan, kroz koju prolazi druga ruta za snabdevanje.

Oko 40 odsto zaliha za pripadnike NATO-a u Avganistanu dolazi rutama preko teritorije Pakistana, oko 40 odsto preko severnih avganistanskih suseda, a 20 odsto vazdušnim putem, naveo je Rojters.

Većina pakistanskih ruta za snabdevanje NATO-a prolazi kroz severozapadni deo zemlje, gde se bezbednosne snage bore protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom i talibanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: