Ljajić: Srbija je dovoljno kažnjena

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je,zbog nerešenog haškog pitanja, Srbija već dovoljno kažnjena na putu ka EU.

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 10.10.2010.

11:25

Default images

Ljajić je naglasio da je insistiranje na nastavku takvog kažnjavanja "apsolutno kontraproduktivno, a nije ni pravedno".

"Mi smo učinili puno da poboljšamo saradnju s Tribunalom. Uhapsili smo Karadžića, dali smo praktično sve što je traženo od dokumentacije", istakao je Ljajić u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

"Jedino da odemo u Hag, da se tamo zatvorimo i kažemo - evo mi ćeomo biti ovde dok Mladić ne bude uhapšen", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim sudom, povodom najnovije ocene Glavnog tužioca tog suda Serža Bramerca da vlasti u Beogradu "malo posustaju" u saradnji s Tribunalom.

Ljajić je ponovio svoj raniji stav da su ta i slične Bramercove izjave usmerene na to da se pojačava pritisak na Srbiju, "čista politika", iako je glavni tužilac, od stupanja na dužnost, tvrdio da neće davati političke ocene.

Napomenuvši da se predsednik Haškog suda sudija Patrik Robinson, prošle nedelje u Beogradu nije upuštao u ocenu naše saradnje sa Tribunalom, iako je razumljivo to što je podržao Bramerca, Ljajić je naglasio da je "neosporna činjenica da smo napravili značajne pomake u toj saradnji u svim stručnim segmentima".

To je, uostalom, konstatovao i Bramerc, istakao je Ljajić i naglasio da "na operativnom planu činimo sve da dođemo do traga koji vodi do Mladića i Hadžića".

On je ocenio da bi bila "velika greška i nepravedno posle svega što smo uradili", ukoliko bi Bramercov tvrd stav bio dobar izgovor Holandiji da 25. oktobra ne odobri kandidaturu Srbije za clanstvo u EU.

Takav korak bi, prema njegovim rečima, mogao da poveća broj evroskeptika kod nas i "proizvede nove probleme na unutrašnjem planu".

Kada je reče o Sandžaku, Ljajić, koji je ministar u vladi, istakao je da Sandžak ne može predstavljati problem na putu Srbije ka EU "iz prostog razloga što je Srbija u proteklih 10 godina pohvale i dobijala uglavnom za ono što je uradila na polju ljudskih i manjinskih prava". 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: