Demoliranje Beograda, još jednom

Više od 140 ljudi povređeno u neredima koje je izazvalo oko 6.000 huligana, napadajući policiju koja je štitila učesnike Parade ponosa. Privedeno 207 osoba.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

10:59

Default images

U izgredima tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu, povređena su 124 policajca i 17 demonstranata.

Policija je 207 osoba, a u pritvoru je zadržano njih 100 zbog nasilničkog ponašanja i krađa. U centru Beograda pričinjena je ozbiljna materijalna šteta, a uništeno i oštećeno je 11 policijskih vozila. Saobraćaj u gradu normalizovan.

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i zdravlja Tomica Milosavljević obišli su u Urgentnom centru pripadnike policije koji su povređeni u neredima na ulicama Beograda tokom i posle održavanja Parade ponosa.

Sa ministrom Dačićem je pripadnike policije svih službi obišao i direktor policije Milorad Veljović.

Ministar Ivica Dačić zadovoljan je radom policije pošto je usepla da zaštititi učesnike Parade ponosa i spreči krvoproliće.

On je rekao da je na meti huligana bio i jedan strani državljanin iz Švajcarske koji je lakše povređen dok je sedeo u restoranu. U neredima je, prema Dačićevim rečima, učestvovalo oko 6.000 izgrednika. "Policija je uspešno obavila težak zadatak i sprečila krvoproliće", rekao je Dačić.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je tokom obilaska povređenih građana u Urgentnom centru Srbije, rekao da su sve zdravstvene službe bile na nivou zadatka i pravovremeno su ukazale pomoć.

"Ono što je dobro u ovom zlu, jeste da nijedan život nije izgubljen", rekao je Milosavljević.

Nakon višečasovnih sukoba protivnika "Parade ponosa" sa policijom i žandarmerijom, situacija u Beogradu se stabilizuje. "Država je potpuno spremna da se obračuna sa vandalima", poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Oko 15 sati ulice u samom centru Beograda i na Studentskom trgu su prazne, bez izgrednika. Policija, kako se navodi, obezbeđuje sve značajnije objekte u gradu, uključujući i ambasade Holandije, Francuske, Slovenije i Austrije.

Nakon što su se stišali sukobi sa policijom, huligani su iskoristili priliku da “popune svoje plakare“, opljačkavši prodavnicu sportske opreme "Najki" u prizemlju Palate Albanija i prodavnicu "Đak" u Kolarčevoj ulici.

Pošto su razbili izloge, odneli su gotovo svu robu iz tih prodavnica.

Danas, od prepodnevnih časova, protivnici "Parade ponosa" izazivali su incidente u centru Beograda.

Napadnuta su sedišta DS-a i SPS-a, pričinjena je velika materijalna šteta, zapaljeno je više automobila, među kojima ima i policijskih.

Beograd je danas ličio na ratnu zonu. Tokom čitavog dana u centru grada osećao se suzavac i mirs paljevine. Huligani koji se rešili da po svaku cenu spreče održavanje Parade Ponosa sa policiju su se prvo sukobili na Slaviji.

Sukob je ubrzo izbio i na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra gde se desio prvi veći sukob.

Policija je suzavcima rasterivala demonstrante kod Palate Albanije, gde ih je prethodno potisnula sa Terazija. Izgrednici su gađali policiju kamenicama, ali i saobraćajnim znacima.

Kamenicama je napadnut i mobilni digitalni mamograf, kupljen od sredstava donatora i B92. Mamograf je oštećen u centru grada, u vreme dok su lekari pregledali pacijentkinje.

Protivnici Parade ponosa su i kod Kalenićeve pijace napali policiju, koja ih je potisnula prema Vukovom spomeniku. Prilikom tom sukoba, bilo je povređenih policajaca.

Prema policijskim izvorima sa terena, ova grupa izgrednika prethodno je upala u prostorije Demokratske stranke u Krunskoj ulici, koje su demolirali i izazvali požar. Kako se navodi, tom prilikom su napali i vatrogasce, koji su došli da intervenišu.

Požar je saniran, ali su prostorije u Krunskoj demolirane, na šta su oštro reagovali čelnici DS-a.

U Tiršovoj ulici demonstranti su kamenicama gađali oko 30 policajaca. Gađali su ih kamenicama, ali i "molotovljevim koktelima". Jedan policajac lakše je povređen, a policija se povlačila niz Tiršovu ulicu.

Tokom dana, napadnuta je i zgrada Radio-televizije Srbije, a kako je javio reporter B92 sa lica mesta, huligani su se popeli i na skele zgrade Skupštine Srbije, bezuspešno pokušavajući da uđu unutra.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić ocenio je da je na ulicama Beograda na delu "vojna operacija privremenog zavođenja vanrednog stanja", brilijantno izvedena od nepoznatog uma.

"Odlično organizovana, strateški planirana" akcija, ocenio je Tijanić i upozorio da "sve što se valja ulicama, završi u opštem nasilju" i "samoubilačkim napadima huligana na policiju".

"Jedno je pitanje seksualnog ukusa, ali kakve veze ovo ima sa seksualnih ukusom", zapitao je Tijanić. A kamere B92 zabeležile su kako izgleda zgrada RTS-a posle napada:

"Kao da je tajfun prošao"

Policija i Žandarmerija, u vozilima "Hamer" i uz upotrebu suzavca, pokušavali su više sati da uspostave red i mir na gradskim ulicama. Takođe, nad gradom sve vreme je kružio policijski helikopter.

Reporteri B92 sa lica mesta su u više današnjih direktnih uključenja u progra Radija i Televizije govorili o brojnim napadima huligana na pripadnike policije.

Kako su naveli, na više lokacija u centru Beograda načinjena je velika materijalna šteta, a više policajaca i civila je povređeno.
Žandarmerija u pokušaju da uspostavi red na Terazijama (Tanjug)
Reporterka B92 je u jednom trenutku uspela da izbegne napad grupe huligana, nakon što su shvatili da izveštava o sukobima.

Kako je ocenila oko 14 časova, deo oko Palate Albanija izgleda kao da je "tajfun tuda prošao". Demolirani su, između ostalog, prodavnica "Beneton", pekara "Toma"... Ipak, kako je javljeno, izgleda da motiv nije bio pljačka.

Zapaljena su dva policijska automobila - kod Gradske bliblioteke i u Pariskoj ulici, polomljeno je više desetina automobila na beogradskim ulicama, kao i nekoliko izloga u Ulici Kralja Milana.

Razlupana su i autobuska stajališta, žardinjere, kante za otpatke, kontejner i saobraćajni znaci. Ulice su pune ostataka kamenica, letvi, boca, limenki.

Takođe, dva trolejbusa i dva autobusa GSP-a totalno su demolirana. Trolejbusi su oštećeni u Makenzijevoj ulici, a autobusi na liniji 26 u Golsvortijevoj. Prema izvorima iz Gradskog saobraćajnog, šteta se za sada procenjuje na 25 hiljada evra.

Širom grada razlupana su i autobuska stajališta, žardinjere, kante za otpatke, kontejner i saobraćajni znaci. Ulice su pune ostataka kamenica, letvi, boca, limenki.

Ovde možete pogledati snimke sukoba policije i huligana na Slaviji, koje je načinila ekipa televizije B92.

Ekipa naše Televizije zabeležila je i sukobe kod Hrama Svetog Save.

Hronologija sukoba

Više sukoba protivnika Parade ponosa i policije desilo se danas u širem centru Beograda, a najžešći sukobi bili su na Terazijama, ispred sedišta Demokratske stranke u Krunskoj i u Bulevaru kralja Aleksandra. U neredima je zapaljen do zgrade u kome je sedište Demokratske stranke u Krunskoj.
Kontejneri - redovne žrtve huliganskih nereda (Beta)
U sukobima je zapaljeno nekoliko kontejnera, a reporteri su javili i da je oštećeno više automobila.

Neredi su počeli oko 10.00 na Slaviji, potom na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Doma skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se desio prvi veći sukob.

Na kordon interventne brigade poletele su krupne kamenice, flaše, zapaljeno je više kontejnera, a demonstrante je uspela da potisne žadarmerija koja je intervenisala oko 11.30.

Oko podneva su se huligani razišli da bi se 20 minuta kasnije pojavili u Krunskoj, gde su kamenicama zasuli sedište Demokratske stranke i policiju koja je obezbeđivala zgradu.

Ubrzo je stiglo policijsko pojačanje koje je intervenisalo. Huligani su iz Krunske potisnuti u pravcu Kalenićeve pijace.

Jedna grupa huligana upala je u aubotuse na linijama 25 i 26, i iz njih uz upotrebu sile isterala putnike. U Mekenzijevoj, u blizini Slavije, demonstranti gurnuli trolejbus niz ulicu i da je vozilo udarilo u banderu.

Sukoba je bilo i na Trgu Nikole Pašića, gde je policija intervenisala uz upotrebu suzavca i rasterala izgrednike.

Sukobe na svim lokacijama su, pored novinara, iz neposredne blizine pratile i grupe radoznalih građana.
Kamenom na policiju (Beta)
Na Terazijama su oko 12.15 demonstranti skandirali i dovikivali uvrede, počeli da bacaju na policiju kamenje, petarde, "topovske udare"...

Izveštači su javiili da je više policajaca pogođeno kamenom u glavu.

Huligani su potisnuti do početka Knez Mihajlove, a kordon policije stoji na Terazijama. Prema policajcima su letele kamenice, saobraćajni znaci, kante za đubre...

Policija je reagovala na napada i potiskivala ih. Angažovane su i Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije. Sukoba je bilo kod crkve Svetog Marka u Bulevaru kralja Aleksandra.

Bizarna scena desila se ispred crkve Svetog Marka, gde su se huligani nakon što su gađali policajce, fotografisali sa svatovima i mladencima koji su se venčali u crkvi. Pojedini huligani imali su štangle a jedan je držao "molotovljev koktel".

Oko 14.00 u centru je bilo uglavnom mirno, ali i dalje napeto. Na pojedinim lokacijama i dalje stoje policijski kordoni. Ispred
pojedinih zgrada je snažno policijsko obezbeđenje, ali nema većih okupljanja demonstranata.

Šest "hamera" u kojima su ispred Doma skupštine sedeli pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije sklonili su se oko 14.25.

Nešto posle 15 časova, situacija u Beogradu se stabilizovala. Saobraćaj u centru Beograda normalizovan je nekih pola sata kasnije. Pre dve godine podneta je inicijativa da se zabrani delovanje desničarskih organizacija Nacionalni stroj, Pokret 1389 i Obraz, ali Ustavnom sudu još o tome nije odlučivao. Više o tome čitajte u našem posebnom tekstu.

A povodom današnjeg haosa TV B92 vanredno emituje treću epizodu “Insajdera- Nemoć države”. Ta emisija izazvala je najviše reakcija i pretnji, a prikazuje vezu desničarskih grupa i ekstremista kao i po čijem nalogu ruše i pale Beograd. “Insajder” emitujemo u 20 časova umesto najvljene emisije “Reakcija”. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

550 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: