Kacin: Loša poruka iz Beograda

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je oštro osudio nasilje tokom održavanja „Parade ponosa“.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.10.2010.

23:35

Default images

Rekao je da je iz Beograda u svet poslata izrazito loša poruka, koja može negativno da utiče na odluku Holandije o daljem napretku Srbije na putu ka EU.

"Slike Beograda u opsadnom stanju, koje su obišle svet, šalju izrazito lošu poruku o pomanjkanju elementarne tolerancije prema manjinama u Srbiji, ali i o neefikasnosti državnih institucija", naveo je u saopštenju Kacin.

Beograd je, prema njegovim rečima, propustio jedinstvenu šansu da pokaže na vidljivom primeru da je vladavina prava potpuno uspostavljena u Srbiji.

"Poruka koja stiže iz Beograda može samo negativno da utiče na odluku holandske vlade i parlamenta o daljim koracima Srbije u evropskim integracijama", napomenuo je Kacin.

Pohvalivši ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića i lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića zbog toga što su nedvosmisleno stali iza održavanja parade, Kacin je rekao da ceo politički establišment mora jasno da reaguje i da država mora da obezbedi javni red i mir, nesmetano funkcionisanje vladavine prava i da se obračuna sa svim vidovima nasilnog ekstremizma.

Slovenački poslanik u EP izrazio je u saopštenju solidarnost s povređenim policajcima i građanima.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Ružne slike obišle svet

Ružne slike iz Beograda još jednom su otišle u svet.

BBC i CNN detaljno su izveštavali o neredima u glavnom gradu Srbije uz podsećanje da je prošle godine Povorka ponosa otkazana zbog brojnih pretnji koje su dobijali organizatori.

I svim medijima u regionu, dešavanja u Beogradu su bila glavna vest.

Prva vest u centralnim vestima hrvatske nacionalne televizije bila su zbivanja u Beogradu, uz uključenje reportera sa lica mesta.

Radio televizija Crne Gore detaljno je izvestila sve što se dešavalo, uz komentar “Haos u Beogradu”.

I mediji u Bosni, prenosili su tokom celog dana događanja sa lica mesta.

Svetski mediji su tokom celog dana izveštavali o zbivanjima u glavnom gradu Srbije. Reporter BBC-ja se uključivao sa beogradskih ulica.

Tokom dana i CNN je posvetio pažnju dešavanjima u Beogradu. Uz komentar da incidenti i neredi nisu iznenađenje, CNN je istakao da je bilo mnogo povređenih, uglavnom pripadnika policije, ali i podsetio da je prethodnog dana bio održan skup protivnika održavanja Parade, koji je podržala i Srpska pravoslavna crkva. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: