Može li se iko nazvati pobednikom

Gosti "Utiska nedelje" TV B92 slažu se da iz nasilja na beogradskim ulicama u nedelju niko nije izašao kao pobednik, ali imaju različito viđenje šta se desilo.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

22:24

Default images

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da smo "svi poraženi" i da je ono što se događalo u nedelju za sve veliki gubitak.

Istovremeno, Milivojević je ukazao da formulacija "uspešno održana Parada ponosa" nikako ne stoji, jer da je uspela - ne bi bila svetska vest.

"Nije mi se dopala izjava ministra Čiplića o tome kako je neko pobedio, jer mislim da je vrlo loša kategorizacija na pobednike i gubitnike, naročito zato što pretpostavljam da će i sledeće godine biti održana neka vrsta parade - dakle, cela stvar se nastavlja”, kazao je psihoterapeut Zoran Milivojević.

“Poruka koju smo poslali o sebi je jako ružna. Svi mi, da tako kažem. Država je bila ambivalentna prošle godine, hoće-neće, pa je odustala. To je napravilo određeni evropski problem, zbog gajenja diskriminacije u Srbiji”, naveo je on.

“Ove godine su političari animirani na vreme, radilo se godinu dana na tome, i ta parada je jednostavno morala da se održi”, kazao je Milivojević.

“To kada nešto mora da se održi je u stvari, inaćenje. Ovo što se danas desilo ja vidim kao političku borbu, ali na vrlo primitivnom nivou – na nivou obeležavanja teritorije: čiji je to Beograd i čija je Srbija. Da li je Srbija tradicionalnih vrednosti, ili je Srbija evropskih vrednosti”, smatra Milivojević.

On je ukazao da uspešno održana Parada ponosa nikako ne bi bila svetska vest.

Boško Ćirković “Škabo“, član grupe “Beogradski sindikat”, predstavljen i kao jedan od učesnika “Porodične šetnje”, za koju je ukazao da se “u najboljem mogućem redu održala u subotu” smatra da su oni koji su bili protiv Parade ponosa sigurno branili "Srbiju tradicionalnih vrednosti", ali da je veliki problem zašto se nije objašnjeno šta te tradicionalne vrednosti znače.

“Definitivno ja u tradicionalne vrednosti ne bih ubrojao lomljenje svog grada, niti grada u koji si došao. Sigurno ima i inata, ako ti neko nameće nešto - ne mislim da je to samo srpska, nego ljudska karakteristika, definitivno je da ćeš da se inatiš”, kazao je on.

Ćirković je rekao da mu se ne sviđa karakterisanje bilo koga kao huligana.

“Ta deca nisu imala podršku koju je trebalo od svoje države da imaju”, smatra on.

I Ćirković kaže da misli da danas nije pobedila Srbija, ali i da nije toliko bitno što je u svet poslata loša slika o Srbiji.

“Ta ružna slika samo je čekala da bude poslata. Mislm da smo svi izgubili, i da je taj inat mogao da bude predstavljen na bolji način”, smatra on.

Stevan Filipović, reditelj filma “Šišanje” koji se bavi upravo fenomenom fašističkih organizacija u Srbiji, ukazuje da je jedna od teza koju zastupa taj film je da je problematično govoriti o onima koji su učestvovali u nasilju kao o deci.

“Problematično je govoriti o njima kao o deci. Znate, kada delujete protiv i kada direktno napadnete ustavni poredak neke zemlje nekako se i odričete tog prava da budete tretirani pred zakonom kao dete. To je jedna problematična tema, otvorena za diskusiju, ako ništa drugo”, rekao je Filipović.

Glumac Sergej Trifunović kaže da kada je sleteo u nedelju iz Njujorka, imao je utisak da je “sleteo u neki Mordor”.

“Ono što je najstrašnije, nije nikakva osuda, pošto stručnjaci ne osuđuju svoje pacijente, nego ih prosto leče. To se leči, samo je pitanje kako”, smatra on.

Trifunović takođe smatra da niko nije pobednik. “Nama u Srbiji, nekako već i u genima stoji da kada nas neko iznervira - sami sebi opaliimo metak u koleno. To je neverovatno, šteta na ulicama je milion evra”

Trifunović je ukazao da je neverovatno da je stradao i mamograf, na šta je Boško Ćirković rekao da je to “posebna priča”, i naveo da je “jako indikativno“ i to što je na mamografu “velikim slovima pisalo B92”. U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Šta znači tolerancija

Psihoterapeut Zoran Milivojević iskoristio je priliku i da objasni šta znači biti tolerantan.

“Tolerancija se na srpskom jeziku kaže - trpeljivost. Dakle, ja trpim – mogu da se ne slažem, ali ne znači da sam agresivan povodom toga”, rekao je on. Ovom prilikom, podsećamo vas na dokumentarni film koji je B92 snimio 2001. godine povodom tadašnjeg neuspešnog pokušaja da se u Beogradu organizuje "Parada ponosa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: