Osuđeni iz JSO zvanično bez ordenja

Oduzimanje odlikovanja osuđenim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO), ozvaničeno je objavljivanjem u Službenom glasniku.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.10.2010.

17:55

Default images

Reč je o četiri bivša pripadnika JSO koji su pravosnažno osuđeni za više teških krivičnih dela.

Odluku o oduzimanju odlikovanja nekadašnjem komandantu JSO Miloradu Ulemeku, bivšem zameniku direktora BIA Miloradu Bracanoviću i dvojici pripadnika "crvenih beretki", Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, doneo je predsednik Srbije Boris Tadić 5. oktobra.

On je to učinio na predlog Komisija za odlikovanja.

Miloradu Ulemeku, osuđenom na 40 godina zatvora u četiri procesa - za ubistvo Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića, četvorostruko ubistvo funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali i više zločina "zemunskog klana", oduzet je Orden jugoslovenske zastave II stepena.

Orden za hrabrost oduzet je Miloradu Bracanoviću, koji je osuđen na dve godine zatvora jer nije prijavio pripreme za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Nenadu Bujoševiću, osuđenom zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, oduzet je Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti drugog stepena, a Dušku Maričiću, takođe osuđenom zbog ubistva na Ibarskoj magistrali, Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Komisija za odlikovanja predložila je predsedniku da oduzme odlikovanja jer je utvrdila da su oni pravosnažno osuđeni za najteža krivična dela i da su postupali suprotno javnom poretku i moralu što ih, prema Zakonu o odlikovanjima, čini nedostojnim položaja nosioca odlikovanja.

Komisija je konstatovala da nema evidencije o odlikovanim osobama u SRJ, te da MUP, BIA i Vojska Srbije ne poseduju evidenciju o svim odlikovanim pripadnicima njihovih službi.

U arhivi Kancelarije ordena SRJ i Kancelariji ordena SCG ne nalazi se evidencija odlikovanih lica, a koju je na osnovu Zakona o odlikovanjima Savezne Republike Jugoslavije Kancelarija morala da vodi.

Iz tih razloga Komisija se rukovodila isključivo ukazima objavljenim u Službenom listu SRJ.

Uvidom u Službeni list SRJ konstatovano je da su odlikovani Ulemek, Bracanović, Maričić i Bujošević, pa je predsedniku predloženo da im oduzme odlikovanja, što je on ukazom i učinio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: