"Klintonova će podržati Balkan"

Državna sekretarka Hilari Klinton potvrdiće podršku SAD evropskoj i evroatlantskoj budućnosti zapadnog Balkana, kaže njen zamenik Džejms Stajnberg.

Izvor: FoNet

Subota, 09.10.2010.

14:52

Default images

On je, takođe, naglasio da Vašington želi da vidi početak dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, čije bi rešavanje poboljšalo život ljudi.

"Klintonova želi da potvrdi zainteresovanost i posvećenost SAD pozitivnoj budućnosti za sve ljude na zapadnom Balkanu, da stavi do znanja da želimo da sarađujemo sa njima kako bi ostvarili evropsku budućnost“, kaže on.

Prema rečima Stajnberga, ona "takođe želi da jasno stavi do znanja da i oni moraju da naprave određene izbore, da donesu neophodne odluke, kako bi osigurali tu budućnost za svoj narod".

Stajnberg je istakao da će liderima u Beogradu i Prištini Klintonova uputiti više poruka.

"Prva je da snažno podržavamo integraciju Srbije u Evropu, da mislimo da je to deo njene budućnosti i da je važan deo izgradnje budućnosti zapadnog Balkana", precizirao je Stajnberg.

Ona će, kako je rekao, "pozdraviti odluke koje je predsednik Tadić doneo kako bi otvorio put za možda produktivnije razgovore sa Prištinom o putu napred i takođe da ukaže da SAD žele da sarađuju sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u regionu, na tom projektu".

"Slično će na Kosovu potvrditi našu snažnu posvećenost Kosovskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu, za šta su se SAD dugo zalagale, ali i želju da sarađuje sa liderima u Prištini kako bi stvorili inkluzivno društvo, bili tolerantni i imali poštovanje prema potrebama i interesima srpske manjine i sarađivali sa Beogradom na praktičan način, kako bi pokušali da prevaziđu neke od neposrednih izazova", naglasio je Stajnberg.

Sjedinjene Države, prema njegovim rečima, smatraju da je važno da srpske i kosovske vlasti počnu dijalog i shvate da nema prevelike koristi sada se fokusirati na pitanja koja se tiču statusa, imajući u vidu razlike u stavovima.

"Postoji veliki broj važnih odluka koje lideri u Beogradu i Prištini mogu da donesu kako bi rešili pitanja poput carine i telekomunikacija i slično, što bi poboljšalo živote svih ljudi u regionu", ocenio je Stajnberg.

Želimo da se usredsrede na to, dodao je Stajnberg, mislimo da bi trebalo da se pozabave tim pitanjima i nadamo se da će vremenom to dovesti do rešenja, koje je u skladu sa kosovskim suverenitetom i integritetom i koje omogućava Srbiji da živi sa tim.

On je najavio da će prava srpske manjine i severa Kosova biti jedna od tema razgovora državne sekretarke i kosovskih lidera.

"Jasno smo stavili do znanja da je to važan deo izgradnje poverenja među narodima i da, uz priznanje nezavisnosti i suvereniteta Kosova, ide odgovornost da se uzmu u obzir bojazni i problemi celokupne javnosti", napomenuo je Stajnberg.

On je zaključio da je američko liderstvo na zapadnom Balkanu važno, ali da je za postizanje uspeha u regionu od ključne važnosti saradnja sa Evropskom unijom. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: