Opala toksičnost mulja

Koncentracija toksičnih teških metala pala je na dozvoljeni nivo u oblasti gde je došlo do najvećeg izlivanja toksičnog mulja, saopštili su mađarski zvaničnici.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

01:01

Default images

Nacionalni direktorat saopštio je da ono što najnoviji testovi pokazuju dodatno smanjuje raniju zabrinutost da je reka Dunav značajno zagađena.

Telo još jedne žrtve pronađeno je tokom popodneva u oblasti zagađenoj crvenim muljem u gradu Devečer, čime je broj mrtvih u toj ekološkoj katastrofi povećan na sedam, izjavio je portparol operacije spasavanja Tibor Dobson.

U ranijim izveštajima je navedeno da je toksični crveni mulj, koji se pre četiri dana izlio iz fabrike za preradu aluminijuma, na zapadu Mađarske, usmrtio petoro ljudi i da se troje vodi kao nestalo, dok je najmanje 150 zadobilo opekotine.

Oko 700.000 kubnih metara industrijskog otpada je iscurelo iz oštećenog rezervoara u gradu Ajka, usled havarije na rezervoaru u fabrici MAL.

Crveni toksični mulj uništio je potoke i reke u blizini mesta izlivanja i juče dospeo u Dunav. Kreće se nizvodno ka susednim državama kroz koje protiče - Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji, navodi američka agencija.

Ranije danas međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine "Grinpis" saopštila je da bi crveni mulj mogao da izazove teže posledice nego što se prvobitno pretpostavljalo, s obzirom na "izuzetno visok" nivo arsena i žive. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: