Na Zlatiboru skup turizmologa

U organizaciji Nacionalne asocijacije srpskih turističkih agencija, na Zlatiboru su se okupili turizmolozi iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

16:21

Default images

Oni imaju priliku da se upoznaju sa potencijalima, kako ove destinacije, tako i zapadne Srbije.

Zlatibor je omiljena destinacija domaćih turista. Međutim, brojni sadržaji, kojima obiluje čitav kraj, privlače i veliki broj stranaca, kaže v.d. direktora turisitčke organizacije ”Zlatibor” Darko Đurović.

”Povećanje broja gostiju iznosi za nekih 20 posto, kao što sam rekao, povećanje broja stranih gostiju je za 14 posto, a u principu, u toku godine se na Zlatiboru ostvari nešto preko milion noćenja, što znači da ga poseti negde oko 250 000 posetilaca godišnje”, kaže v.d. direktora turističke organizacije ”Zlatibor” Darko Đurović .

Ljubiša Nešovanović iz Nacionalne asocijacije srpskih turističkih agencija YUTA, kaže da su susreti sa kolegama iz bivših jugoslovenskih republika prilika za čvršće povezivanje ove struke, koja može doneti dobar prihod svakoj državi.

”Naravno, to ne ide odmah u nekim većim merama, međutim JAT je postavio i za Pulu i svoju redovnu liniju, tako da već imamo dosta putnika koji posećuju Istru, a želja nam je da na Zlatibor ili Srbiju uopšte dovedemo sada ponovo i hrvatske turiste”, smatra Nešovanović.

Mile Spirovski i Boris Žgomba, čelnici asocijacija turističkih agencija iz Makedonije i Hrvatske, kažu da Srbija ima dobar turistički potencijal i brojne prednosti, kojima može parirati i konkurenciji u okruženju.

“U ovih 20 godina otvorile su se neke nove destinacije. Recimo jedna Bugarska, koja sada nudi velike kapacitete i jeftinije cene, međutim o gostoprimstvu ne možemo da, nikakva sporedba ne može da stane, da bude reč”, rekao je predsednik Asocijacije makedonskih turističkih agencija ATAM Mile Spirovski.

”Nemojmo zaboraviti da mnogo hrvatskih agencija, koje su u našoj asocijaciji rade isto tako i stranim partnerima, koje isto tako mogu usmerit ka destinacijama i van Hrvatske, kao što to i često radimo. Svakako je ovo druženje i mjesto za druženje jedan dobar oblik promocije Zlatibora i mi to pozdravljamo”, kaže predsednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA Boris Žgomba .

U Hrvatskoj je ove sezone boravilo 80 000 srpskih turista, a verovatno će ove zimske sezone doći više hrvatskih, ali i makedonskih turista u Srbiju.

Turizam je dovoljno jak ekonomski faktor, koji će sigurno sve više povezivati zemlje bivše Jugoslavije. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: