Dačić: Da se čuje glas radnika

Ivica Dačić kaže da bez stvaranja socijalno pravednog društva i ravnomernog ekonomskog razvoja Srbija na može u potpunosti da bude demokratska država.

Izvor: Beta

Subota, 09.10.2010.

15:31

Default images

On je rekao da u Srbiji postoji veliki broj neuspešnih privatizacija i da je zato potrebno da se glas radnika i sindikata čuje mnogo glasnije.

Dačić je kritikovao bogate biznismene koji, kupujući preduzeća po Srbiji, misle da su vlasnici države i radnika i žele čak i da utiču na političke procese u zemlji.

U obraćanju delegatima Kongresa Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Dačić je rekao da se u tranziciji izgubilo mnogo dobrih elemenata iz perioda socijalističkog samoupravljanja, kada su u pitanju radnička prava, i da umesto socijalno pravednog društva država izgleda kao da je u stanju prvobitne akumulacije kapitala.

"Mi u mnogim privatnim firmama i nemamo sindikate, a biznismeni se ponašaju kao da su radnici robovi a da su oni njihovi vlasnici", rekao je Dačić učesnicima kongresa.

Predsednica ASNS Ranka Savić je rekla da solidarnost, spremnost na saradnju i zajedničke aktivnosti ostaju trajno opredeljenje organizacije na čijem je čelu i pozvala sve druge sindikate na izgradnju jednog moćnog demokratskog sindikalnog pokreta.

Savićeva je rekla da Srbiju potresaju velika ekonomska kriza, nezaposlenost, siromaštvo, ponižavajući položaj radnika i podeljenost među sindikatima, a da je čak i državna statistika konstatovala porast nezaposlenosti i stepena siromaštva.

Ona je posebno ukazala na negativne primere loših privatizacija, neisplaćivanja zarada i doprinosa, kao i na kršenje osnovnih sindikalnih sloboda i prava.

"Za takvo stanje, po načelu objektivne odgovornosti, najveću odgovornost snosi vlast - jer ona u svojim rukama ima najveću moć", rekla je ona.

Delegati 4. kongresa Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) izabrali su ponovo Ranku Savić za predsednicu te sindikalne organizacije, na period od četiri godine.

Savićeva je dobila 351 glas delegata, od ukupno 359, protiv nje je glasalo šest delegata, a dva listića su bila nevažeća.

Za predsednicu ASNS Savićeva je prvi put izabrana 2002. godine, a delegati su joj poverenje ukazali i 2006. godine.

Janković: Džrava mora da štiti radnike

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je kršenje prava radnika u Srbiji veoma učestala i rasprostranjena pojava, i da država cešto neefikasno reaguje u takvim situacijama, a ponekad i sama krši prava svojih građana.

"Ponekad i sama država, kao poslodavac, krši prava svojih građana, a nekada i zakonski propisi pogoduju neostvarivanju prava građana i njihovog kršenja", rekao je Janković.

Janković je pozvao na efikasnije poštovanje zakonskih propisa koji garantuju zaštitu prava građana, i ukazao na neke oblike kršenja radničkih prava, kao što su rad "na crno", nemogućnost korišćenja dnevnog, nedeljnog i godišnjeg odmora, kao i neplaćanje prekovremenog rada.

On je podsetio da je nedavno postignut dogovor da država i njeni organi neće stupati u poslovne odnose s preduzećima koja ne ispunjavaju svoje obaveze prema radnicima.

Zaštitnik građana je pozvao građane koji znaju da poslodavci ne isplaćuju obaveze prema njima, a žele da sklope neki oblik ugovora sa državom, da se obrate zaštitniku građana.

On je ukazao na to da poslodavci, s obzirom na promene na tržištu i u skladu sa svojom poslovnom politikom, "imaju pravo da promene broj radnika, ali to ne smeju učiniti iz hira".

"Država se mora postaviti kao garant minimalne korektnosti odnosa poslodavaca i radnika", kazao je Janković i naveo da se u posebno teškom položaju nalaze radnici u malim sredinama, koji ne smeju da govore o nekorektnom odnosu svojih poslodavaca, jer znaju da će im to "zatvoriti vrata" i drugih poslodavaca. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: