MMF: Glavna tema rebalans budžeta

Šef misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger izjavio je da će glavne teme na pregovaračkom stolu biti rebalans budžeta za ovu i fiskalni okvir za 2011.

Izvor: Politika

Subota, 09.10.2010.

23:46

Default images

"Ono oko čega smo se poslednji put saglasili jeste da će minus u državnoj kasi do kraja godine biti šest milijardi manji od planiranog“, kaže Jager.

„Vlada će morati da odluči šta joj je najvažnije", kazao je Jeger za sutrašnju "Politiku".

"Ako će isplata jednokratne pomoći penzionerima koštati budžet sedam milijardi, a već je iz dobiti javnih preduzeća obezbeđeno dve, onda to znači da na raspolaganju za sve ostalo ostaje 1,5 milijardi dinara. To je prostor za prekrajanje potrošnje", kazao je Jeger.

Prema njegovim rečima, od različitih ministara dolazili su različiti zahtevi na koji način potrošiti raspoloživi novac: na penzije, subvencije, donacije za poljoprivredu...

"Vlada mora da odluči na koji način želi da potroši taj novac. To je stvar prioriteta. Vi ćete sada morati da izaberete šta vam je važnije. Mi se u to ne mešamo", rekao je Jeger.

On je dodao da to nije veliki iznos, ali je raspodela "komplikovana jer Srbija ima koalicionu vladu" pa se "samim tim prioriteti rasplinjavaju". Jeger je rekao da je veoma teško reći koliko će iznositi rast cena u Srbiji do kraja godine, ali da je očigledno da će biti viši nego što smo se nadali donedavno.

On je kazao da u Srbiji najveći deo novca odlazi na tekuće izdatke, odnosno plate i penzije, dok se malo novca troši na javne investicije, što mora da se promeni.

"To će generalno biti glavni zadatak sada, podstaći i domaće i strane investitore da ulažu novac u Srbiju. Verujem da će vaša vlada primeniti pravila fiskalne stabilizacije koja podrazumevaju povećanje novca za javne investicije. To će imati efekte na ekonomski rast", rekao je Jeger.

On je ocenio da "Srbiji izlazak iz recesije i ne ide tako loše u poređenju sa zemljama regiona".

"Ekonomski oporavak se nastavlja, nije snažan kao što se očekivalo, ali ide se u dobrom pravcu. Ako pitate ko će ulagati u takvoj situaciji, to će biti i država, i privatni sektor, i strani investitori", rekao je Jeger. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: