Blokiran saobraćaj na granici sa RS

Za kamionski saobraćaj praktično su blokirani granični prelazi Bosanska Raca i Karakaj u Republici Srpskoj saopštila je Uprava carina Srbije.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

23:10

Default images

Zasad nezadovoljne kamiondžije propuštaju samo prazne i kamione s lako kvarljivom robom.

"Kako nemamo uticaj na razvoj situacije, molimo sve koji se bave međunarodnim prevozom da uzmu u obzir ovu činjenicu, prilikom putovanja preko ovih prelaza", navedeno je u saopštenju.

Prevoznici iz RS započeli su juče štrajk blokadom carinskog terminala u Gradiški, koja je nastavljena i danas, a nakon druge noći provedene u kamionima najavljuju i radikalnije mere.

Predsednik Skupštine udruženja i štrajkačkog odbora prevoznika Nikola Grbić rekao je da je na putevima RS oko 1.200 kamiona, koji će ostati na graničnim prelazima i putevima do konačnog rešenja, koje očekuju od Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Prevoznici iz RS su nezadovoljni time što je izdavanje licenci za međunarodni transport sa entitenta prebačeno na državni nivo i Pravilnikom, koji je počeo da se primenjuje 8. oktobra, nametnute dodatne finansijske obaveze koje ne mogu da podnesu i kakve ne poznaje praksa u ovoj oblasti u evropskim i zemljama okruženja.

Oni tvrde da je, umesto priznavanja postojećih kvalifikacija za dobijanje licenci, nametnuta "edukacija", koja se kreće i do 2.500 konvertibilnih maraka i odlučili su da blokiraju puteve dok se ne izmeni, poništi ili stavi van snage Pravilnik o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza.

Podršku prevoznicima dao je premijer RS Milorad Dodik, kao i ministar saobraćaja i komunikacija RS Nedeljko Čubrilović. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: