Zdravstvo: Dopunski rad po zakonu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da će izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti omogućiti ujednačavanje uslova za zdravstvene radnike kroz dopunski rad.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

13:41

Default images

"On će omogućiti mnogo veću individualnu slobodu za zdravstvene radnike", rekao je Milosavljević.

Ministar je rekao da će zdravstveni radnici moći da, do trećinu radnog vremena, posle punog radnog vremena, rade na različitim mestima, uključujući i svoju državnu ustanovu, ukoliko je ona sposobna i spremna da organizuje dopunski rad.

Prema njegovim rečima, izmene i dopune Zakona takođe će omogućiti da lekari rade kod jednog ili više privatnika, s tim da njihovi ugovori ne pređu trećinu radnog vremena.

"To je način, da se izjednače doktori koji nose uniformu u vojnom sistemu, oni koji su na univerzitetima, ali i oni koji nisu na univerzitetima i ne nose uniformu", kazao je ministar zdravlja.

On je kazao da su izmene unete zato što je Zakon od 2008. predvideo rešenje da se lekar opredeli da li će raditi dopunski samo u svojoj ustanovi, ili samo kod privatnika.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da se otvori što više novih radnih mesta kao i da se ojača državni sektor šansom da organizacijom dopunskog rada zadrži svoje lekare.

"U najvećem broju slučajeva to se nije ostvarilo pre svega zbog neveštine, nedovoljne agilnosti i nedovoljne motivacije direktora, da takav rad u svojim kućama organizuje", rekao je ministar.

Milosavljević je ukazao i na mogućnost da se do jedne trećine radnog vremena radi dopunski, ocenivši to kao dobru meru, pogotovu u godini krize, jer otvara mogućnost za legalno povećanje zarade i lekarima i sestrama.

On je, govoreći o zdravstvenom sistemu, kazao da svuda postoje načini kombinovanja javnog i privatnog, ali je važno da postoji kontrola.

Komentarišući najnovija istraživanja o zastupljenosti korupcije u zdravstvu, Milosaljević je rekao da korupcije u tom sektoru ima onoliko koliko je ima i u celom društvu.

On je naveo da je, prema istraživanju CESID-a, 60 odsto građana na pitanje da li ima korupcije u zdravstvu dalo potvrdan odgovor, ali da se nakon dublje analize pokazalo da je upola manji procenat imao lično iskustvo, ili da je neko njihov blizak lično imao iskustvo.

"U osam od deset slučajeva građani su naveli da su to uradili samoinicijativno", rekao je ministar. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: