VR: Zašto nije emitovan film o 5. X

Urednica RTV Vranje Ljubica Zdravković Džonov traži pomoć NUNS-a zbog mešanja direktora Zorana Veličkovića u uređivački posao oko emitovanja filma o 5. oktobru.

Izvor: Beta

Subota, 09.10.2010.

13:27

Default images

Džonovljeva je kazala da je Veličković samoinicijativno mimo ovlašćenja 5. oktobra skinuo dokumentarni film "5. oktobar 2000. dan kada sam odlučio da ostanem".

O incidentu je Džonovljeva je obavestila lokalnu samoupravu.

U pismu NUNS-u, čiji je član, izrazila je svoj stav kao čovek i kao profesionalac koji se bori za poštovanje pravila, jer kao glavna i odgovorna urednica nije mogla da objasni gledaocima zašto te večeri nije spomenut 5. oktobar u kontekstu velikih demokratskih promena.

"Za program koji se emituje na RTV Vranje ja odgovaram i tražim da se poštuju pravila. Iako sam Bambićev film dan ranije stavila u programsku šemu za emitovanje 5. oktobra u 21 čas, film Predraga Bambića nije emitovan na intervenciju direktora", kazala je Džonovljeva i objasnila da je korišćena tuđa a ne autentična produkcija jer televizija Vranje nema sačuvan nijedan kadar događaja od 5. oktobra 2000. u Vranju.

Direktor RTV Vranje Zoran Veličković je izjavio da je "dokumentarni film o 5. oktobru skinut sa programa jer se RTV Vranje kao regionalni medij u programskoj šemi oslanja isključivo na sopstvenu produkciju, a da je o događajima od 5. oktobra bilo reči u informativnim emisijama."

"Sve što je od tog datuma, 5. oktobra 2000. godine vezano za Vranje i što je urađeno od strane novinara naše televizije a ne drugih autora moglo je da se emituje, ali ne i dokumentarni film tuđih autora iza koga stoji jedna politička struja i čije je gledanje tog dana počelo da se reklamira putem elektronske pošte", kazao je Veličković.

Veličković je rekao da ne želi da politizuje ceo događaj, pa niti da pominje koja politička struja stoji iza reklamiranja filma koji je na njegovu intervenciju skinut sa programske šeme jer je regionalna RTV Vranje servis svih građana i političkih opcija.

O sukobu glavne urednice RTV Vranje, koja je kadar Demokratske stranke, i direktora koji je kadar Socijalističke partije Srbije, tokom sledeće nedelje razgovaraće stranke koje čine vladajuću koaliciju, potvrdio je predsednik opštinskog odbora DS u Vranju i zamenik gradonačelnika Igor Andonov.

NUNS osudio postupak Veličkovića

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje postupak direktora RTV Vranje Zorana Veličkovića.

"NUNS zahteva zaštitu profesionalnog dostojanstva, prava i obaveza koleginice Džonov koja potpisuje program i odgovara za njega. Dok je glavna urednica, to ne može raditi niko drugi, uključujući i direktora", stoji u saopštenju NUNS-a.

"Naglašavamo da je od izuzetnog značaja za objektivnost informisanja, posebno onih u javnoj svojini, da niko ne sme da narušava uređivački integritet. U skladu sa tim, NUNS izražava nadu da će spor biti rešen u nadležnim institucijama i upozorava da međustranački sastanak nije mesto za raspravu o uređivačkoj politici javnog medija koji se finansira sredstvima svih građana", saopštilo je to novinarsko udruženje. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: