Sedam žrtava otrovnog mulja

U Mađarskoj broj žrtava izlivanja otrovnog mulja porastao na 7. Mađarski premijer Viktor Orban u Sofiji izjavio da Dunav nije u opasnosti od crvenog mulja.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 08.10.2010.

14:48

Default images

Bilans žrtava u nesreći izlivanja otrovnog mulja na zapadu Mađarske povećao se danas na sedam osoba, pošto su dve nestale osobe pronađene mrtve.

Osobe, još uvek neidentifikovane, pronađena su ispod mulja u selu Devešer, rekao je predstavnik spasilačke službe Arpad Muhoraj na sastanku gradskih vlasti i te službe u susednom selu Kolontar.

Sela Kolontar i Devešer su najviše pogođeni izlivanje mulja. Otrovni crveni mulj iz mađarske fabrike aluminijuma probio je 4. oktobra nasip, preplavio 280 kuća i uništio život na prostoru četiri mađarske opštine oko mesta Ajka.

Mulj se izlio u pritoku Dunava, a glavni talas Dunava sa opasnim materijama iz Mađarske u Srbiju će stići u ponedeljak, ali, prema navodima stručnjaka iz Srbije, malo je verovatno da će količina opasnih materija biti tolika da ugroži životnu sredinu.

U Mađarskoj pokušavaju da zadrže otrovni mulj unutar svoje teritorije i da posipanjem gipsa lokalizuju blato u koritu reke Markal, kako bi se sprečilo njegovo ulivanje u Dunav.

Orban: Stvari na vreme stavljene pod kontrolu

Mađarski premijer Viktor Orban posle susreta s bugarskim kolegom Bojkom Borisovim u Sofiji izjavio je da crveni mulj neće predstavljati opasnost po Dunav.

"Uspeli smo da na vreme stvari stavimo pod kontrolu, tako da voda zagađena crvenim muljem neće predstavljati opasnost po Dunav", kazao je on.

Mađarski stručnjaci su saopštili da je na ušću Rabe u Dunav pH vrednost vode spuštena na 8-8,2, što se sasvim približilo normali od sedam podeoka na skali od nula do 14.

Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter saopštio je da štetne materije nisu dospele u podzemne vode čak ni u samom ugroženom području, pa su i rezervoari s pitkom vodom u naseljima na obali Dunava potpuno bezbedni.

"Mrlja koja iz Rabe ulazi u Dunav se više ni ne smatra zagađenjem, jer je prethodno dobrim delom neutralisan njen alkalni sadržaj do ispod devetog podeoka", rekao je on na vanrednoj konferenciji za domaće i strane novinare održanoj u Budimpešti.

Prema rečima portparolke vlade Ane Nađ, izlivanje mulja iz otvorenog rezervoara fabrike aluminijuma "MAL", kod Ajke, predstavlja "najveću ekološku katastrofu u istoriji Mađarske".

"Troje nestalih se još traži, 150 ljudi je zatražilo medicinsku pomoć, njih 60 su još u bolnici, poplavljen je veliki broj kuća u tri naselja", rekla je ona na istom skupu i dodala da "vlada neće nikog ostaviti na cedilu". 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: