Rešavanje problema Kosova i BiH

Potpredsednik vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server ocenio da bi Hilari Klinton trebalo od Srbije da traži da se odrekne Kosova i BiH.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2010.

14:39

Default images

On je dodao da se nada da će američka državna sekeretarka Hilari krenuti putem rešavanja dva glavna preostala problema na Balkanu, a to su Kosovo i BiH.

"Nadam da će Klinton, ako želi da pokrene stvari sa mrtve tačke, zahtevati od Beograda da se odrekne svojih teritorijalnih ambicija na Kosovu i u Bosni, ako želi da postane član NATO, pa i Evropske unije", istakao je Server.

Server smatra da će Beograd reći da nema teritorijalnih ambicija u BiH, ali je predsednik Srbije Boris Tadić "nedavno otvoreno podržao kandidata u Republici Srpskoj, koji ima teritorijalne ambicije i koji je obećao referendum o nezavisnosti Republike Srpske".

"To bi bio uzrok nevoljama, a Srbija bi trebalo da zauzme jasan stav oko toga", rekao je Server za Glas Amerike.

Upitan da li dolazak Hilari Klinton ukazuje na ponovnu i intenzivniju angažovanost SAD na Balkanu, umesto prepuštanja vodeće uloge EU, Server je odgovorio da bi
Amerikanci želeli da prepuste Balkan EU, ali pod uslovom da imaju garancije da će biti uspešna bez SAD. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: