Tužilaštvo: Oštre kazne za nasilje

Tužilaštvo pozvalo građane da se uzdrže od izgreda tokom Parade ponosa i upozorilo da će MUP snimati sve kritične tačke, a da su kazne i do 8 godina zatvora.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2010.

01:34

Default images

Za dva dana bi trebalo da se iz trećeg pokušaja održi prva gej parada u Beogradu, iako su u javnosti poslednjih dana ponovo aktivni i njeni protivnici.

Učesnici i Parade ponosa i Porodične šetnje, koju organizuje desničarska organizacija "Dveri srpske" u subotu, biće pod budnim okom policije.

MUP je saopštio i da će snimati video kamerama i fotografisati učesnike oba skupa, nedeljnu paradu i protivnike ovog skupa koji će se okupiti u subotu.

Tomo Zorić iz Tužilaštva kaže da će snimci koje budu zabeležile sigurnosne kamere moći da se koriste kao dokaz u krivičnom postupku.

Oštre izjave pred Paradu ponosa

Predstavnici nevladinog sektora ocenjuju da su izjave mitropolita Amfilohija da gej parada predstavlja nasilje, opasne i neprihvatljive.

Ovoga puta država garantuje bezbednost svima, a kao dokaz da će sve biti u najboljem redu navode činjenicu da će u povorci biti nekoliko ministara Vlade Srbije, ali i najviši predstavnici Saveta Evrope.

Istovremeno, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije apelovao je na učesnike gej parade da prestanu sa nasilničkom propagandom koja ih dovodi u opasnost izazivanjem drugih da se nasilno ponašaju.

On smatra da gej paradiranje ulicama Beograda i bilo kojim drugim ulicama, predstavlja nasilje i kao takvo je nedopustivo.

“Iza tog verbalnog trijumfalizma i razmetljivosti javnog nastupa gej paradera nalazi se zapravo unutarnja muka, očaj i jad paradera, klovnovski krik zbog izgubljene moralne i duhovne ravnoteže, i egzistencijalna nesigurnost", ocenio je Amfilohije u izjavi za "Pečat".

“Ne treba nikad izgubiti iz vida vječnu simboliku Sodome i Gomore: ovi gradovi i ljudi u njima su uništeni, sagorijevši u sumporu i ognju, upravo zato što su pretvorili prirodno upotrebljavanje muškog i ženskog u nastrano i neprirodno”, poručio je on.

"Stav Crkve ne iznenađuje"

Stav crkve ne treba da iznenadi, jer je to jedna hrišćanska etika u kojoj nema mesta za homoseksualizam, kao ni za njegovo izražavanje na javnim mestima, objašnjava verski analitičar Živica Tucić, i dodaje da je i izjava mitropolita Amfilohija, kao i Srpske pravoslavne crkve, izričito poruka protiv nasilja.

"Jako je važno da je zamoljeno da se ne primenjuje nasilje, i oni koji ga primenjuju ne mogu da se pozivaju na crkvu. To je izričito rečeno ovde, vršenje nasilja u ime vere ili tobože crkve uopšte nije dopušteno", kaže Tucić.

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić, koji je prošle godine učestvovao u izradi bezbednosne studije koja se ticala Parade ponosa, kaže da crkva po ovom pitanju treba da se distancira.

"Mislim da bi duhovna lica trebalo da se bave duhovnim pitanjima. Ta izjava zabrinjava, nije primereno da se crkveni velikodostojnici na taj način oglašavaju. Kao što imamo, nažalost, primera da su mnoga duhovna lica u Srbiji napustila ono što je prostor i posao verskih organizacija. To je prećutna podrška crkve, bar Amfilohija Radovića, onima koji bi probali da ugroze Povorku ponosa", rekao je Dragišić.

"Neprihvatljivo i opasno"

Glumica Mirjana Karanović, koja je prošle godine otvoreno podržala Povorku ponosa, kaže da su ovakvi izleti božjeg čoveka kao što je Amfilohije veoma opasni.

"Ja mislim da je bolesno dati takvu izjavu. Gospodin koji je to izjavio bi morao da razmisli o svom duhovnom zdravlju i o onome što on kao božji čovek propoveda uopšte o ljubavi prema bližnjima i o toleranciji prema ljudima", smatra ona.

Goran Miletić, pravni savetnik u nevladinoj organizaciji Branitelji ljudskih prava, kaže da su izjave visokih crkvenih velikodostojnika koje pozivaju na kršenje ljudskih prava zapanjujuće i potpuno neprihvatljive.

"Priča je zanimljiva što za razliku od prošlih godina on prebacuje teret nasilja, samog činjenja nasilja, na učesnike povorke. Naime, u intervjuu se kaže da u stvari samim izlaskom na ulice učesnici Parade ponosa čine nasilje nad građanima Srbije, što je potpuno neprihvatljivo tumačenje i potpuno je u u suprotnosti sa našim zakonom", ocenjuje on.

Istovremeno, prvi čovek srpske policije uveren je da će Parada ponosa proteći bez incidenata. Inače, najavljeno je da će Paradi ponosa prisustvovati i pojedini ministri.

Ambasade EU zabrinute

Šefovi misija zemalja članica EU u Srbiji izražavaju svoju zabrinutost zbog vesti o otvorenim i neposrednim pretnjama upućenim Paradi i njenim organizatorima, navodi se u saopštenju Ambasade Nemačke u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da bi "oni bi želeli da ohrabre srpske vlasti da preduzmu sve potrebne mere u cilju zaštite ove manifestacije i prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja".

"Bilo koja diskriminacija po osnvou spolne, rasne ili etničke pripadnosti, religije ili veroispovesti, seksualne orijentiacije, invalidnosti i starosnog doba nespojiva je sa osnovnim načelima i vrednostima na kojima je zasnovana Evropska unija: poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, jednakosti šansi i toleranciji", navodi se u saopštenju Ambasade Nemačke.

OEBS: Snažnije se suprotstaviti nasilju

Predstavnica OEBS-a Dijana Serafina Faloni upozorava da se Srbija snažnije mora suprotstaviti nasilju u zemlji.

"Suprotstavljanje netoleranciji i onima koji šire mržnju nije samo pravna obaveza državnih institucija već je i moralna odgovornost medija i javnosti", poručuje ona. Treći pokušaj organizovanja Parade ponosa zakazan je za nedelju 10. oktobar, u 10 sati, u parku Manjež u centru Beograda. Prema nezvaničnim informacijama, povorku će obezbeđivati oko 5.000 policajaca. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: