U Paradi i diplomate i ministri

Predstavnici organizatora Parade ponosa i predstavnici Vlade Srbije navode da će u nedelju u šetnji biti i diplomate, ministri i poslanici.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 07.10.2010.

12:37

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će policija učiniti sve da se Parada ponosa u Beogradu 10. oktobra održi uz najmanje bezbednosne rizike.

On je pozvao građane da, bez obzira na njihov stav povodom tog dodgađaja, svoje nezadovoljstvo ne izražavaju nasiljem prema učesnicima.

"Ne bih voleo da se policija sukobljava sa građanima, bez obzira da li podržavaju ili osuđuju održavanje tog događaja", rekao je Dačić i dodao da je to "ispit da li smo u Srbiji spremni da organizujemo nešto što se ne sviđa većini građana zemlje".

On je rekao da nije na policiji da određuje da li joj se neki događaj sviđa.

Dačić je rekao da će na održavanju Parade ponosa biti prisutan i odgovarajući broj stranih diplomatskih predstavnika, što nameće potrebu da skup bude dobro organizovan.

Čiplić: Pridružite se

Foto: Beta
Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić pozvao je danas sve građane da mu se pridruže u Paradi ponosa 10. oktobra i ocenio da će ta manifestacija proći bez problema i biti veliki korak za Srbiju.

"Pozivam sve vas i sve nas da nam se pridružite", rekao je Čiplić na konferenciji za novinare organizatora skupa.

Prema rečima ministra, nema zvaničnih potvrda da će pored njega na Paradi ponosa, šetnji centrom Beograda u organizaciji lezbijskih, gej, biseksualnih i transseksualnih udruženja, učestvovati još neki predstavnici Vlade.

Dodao je, međutim, da na osnovu privatnih saznanja očekuje prisustvo još dva ministra i nekoliko narodnih poslanika.

"Siguran sam da će Parada ponosa kao događaj biti zabeležen u modernoj istoriji Srbije", poručio je Čiplić.

Diplomate na Paradi ponosa

Predstavnik jednog od udruženja koje organizuje Paradu, Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse, rekao je da će svojim prisustvom manifestaciju podržati šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef Misije OEBS-a Dimitros Kipreos i šef Delgacije Saveta Evrope Konstantin Jerakostopulos.

"Biće mi čast da učestvujem na Paradi ponosa zajedno sa svojim kolegama iz EU", rekao je Dežer.

On očekuje da će se Paradi ponosa, koja se održava 10. oktobra, priključiti i članovi Vlade Srbije.

Stojanović: Pomak u odnosu na prošlu godinu

Predstavnik organizacije Kvirija Boban Stojanović ocenio je gostujući u "Kažiprstu" B92 da je država napravila male pomake u odnosu na prošlu godinu kada Parada ponosa nije održana.

On je rekao da je događaj zakazan za nedelju desetog oktobra izazov ne samo za učesnike već i za državu.

Stojanović ocenjuje da su pretnje desničarskih organizacija, upućene pred održavanje Parade ponosa, više usmerene na državu nego na same učesnike.

On je poručio svim neistomišljenicima da svoje nezadovoljstvo iskažu na neki drugi način, a ne pretnjama i nasiljem. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: