Holandija: Pritisak nije moguć

Evropski komesar Štefan File predložio holandskom parlamentu da podrži kandidaturu Srbije za EU, koji odgovara da nije moguće vršiti pritisak.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 07.10.2010.

00:46

Default images

Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta.

Od stava Holandije u velikoj meri zavisi da li će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti prosleđena Evropskoj komisiji već krajem ovog meseca.

Na stav te zemlje da li će podržati kandidaturu Srbije uticaće ocena glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, izjavio je predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta Han ten Bruk, nakon što su se tamošnjim poslanicima obratili evropski komesar za proširenje i glavni tužilac Tribunala. Evropski komesar Štefan File predložio je parlamentarcima da podrže prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji, dok je haški tužilac Serž Bramerc ponovio da pritisak ostaje ključni za hapšenje begunaca, a naročito Ratka Mladića.

Han ten Bruk je za Radio Slobodna Evropa naveo da neće biti moguće vršiti pritisak na Holandiju.

"Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene, a one će se bazirati na objektivnim činjenicama koje utvrđuje gospodin Bramerc, jer mu je to obaveza i zadatak", kazao je on.

“Takođe, pozdravljam konsenzus koji je Srbija na kraju postigla sa EU, ali smatram da su potezi koje je vukla pre toga bili nepotrebni”, rekao je Han ten Bruk.

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on.
Opet ''koèenje'' zbog prazne sudnice u Hagu? (FoNet)
Haški tužilac Bramerc je u obraćanju holandskim parlamentarcima rekao da su uslovljavanje i politički pritisci ključni za hapšenje Ratka Mladića.

Istovremeno, evropski komesar za proširenje Štefan File založio se za podržavanje prosleđivanja kandidature.

On je ponovio da će to i dalje biti neophodan uslov za pozitivno mišljenje, uz stav da je saradnja Srbije sa Tribunalom iskrena.

Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas kaže da njegova zemlja podržava početak razmatranja kandidature Srbije za članstvo u EU i očekuje da će uskoro svoj stav o tome izneti i Holandija.

“Kao što znate, u Holandiji je izabran novi saziv parlamenta. Pitanje hapšenja preostalih begunaca optuženih za ratne zločine, za Holandiju je, kao što znate, veoma važno. Važno je svima nama. Novi parlament će morati da zauzme stav po tom pitanju”, podseća on.

“Zato mislim da je normalno što su iskoristili priliku da o situaciji na tom planu dobiju informacije iz prve ruke - od tužioca Bramerca i od evropskog komesara Štefana Filea. Optimista sam da će neka pojašnjenja koja oni mogu da daju biti doprinos otvaranju procesa koji bi doveo do toga da posle sledećeg sastanka šefova diplomatija Srbija krene napred”, rekao je Mas.

Reagujući na Bramercovu izjavu, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da je hapšenje preostale dvojice haških optuženika prioritet, ali da je njihovo hvatanje izuzetno teško s obzirom na mreže podrške koje imaju.

Govoreći o stavu haškog tužioca da je Mladić u domašaju vlasti u Srbiji, Vukčević je podsetio da Bramerc 8. novembra dolazi u Beograd, što će biti prilika da se reše dileme o tome.

Ljajić: Bramerc uskočio na politički teren

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da istupanje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca pred holandskim parlamentarcima predstavlja "iskakanje na politički teren".

"Iako je Bramerc dosta bežao da se njegov mandat označi političkim, ovo jeste iskakanje na politički teren. Ako u (holandskom) parlamentu traži politički pritisak (na Srbiju), to je čista politika", rekao je Ljajić.

On je dodao da će uprkos tome Srbija nastaviti saradnju s tribunalom, jer je, kako je rekao, "naš interes veći od interesa tribunala da se Mladić nađe u Hagu".

Srbija je najviše kažnjena time što Mladić nije u Hagu i Srbija jedina može imati konkretnu korist, rekao je Ljajić.

On tvrdi da je Mladićeva mreža pomagača svedena na minimum, jer bi, kako smatra, velika mreža bila veći rizik da Mladić za sobom ostavi trag.

Ljajić tvrdi i da je Mladić toga svestan, a da iskustva pokazuju da je on, kada ga niko nije tražio, imao veliku mrežu pomagača, a kasnije što se obruč više stezao ta mreža je, kaže, bivala sve manja.

"Nijednog trenutka nismo rekli ni da Mladić nije u Srbiji. Mi smo govorili da sprovodimo sve aktivnosti kao da je on u Srbiji, ali da nemamo konkretan trag niti lokaciju gde se on skriva. Sve dok ne budu locirani i uhapšeni i izručeni optuženi nećemo ulaziti u polemiku da li su oni u Srbiji ili van nje", rekao je on. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: