Dugo i skupo uklanjanje mulja

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

07:37

Default images

Mađarska vlada je saopštila da će otklanjanje štete nanete izlivanjem otrovnog mulja iz rezervoara sa otpadnim materijama jedne fabrike aluminijuma potrajati više od godinu i po dana i koštati nekoliko desetina miliona dolara.

Najmanje 4 osobe su poginule dok ih je više od sto povređeno kada je bujica zagađenog mulja poplavila sela u okolini grada Ajke.

Mađarske vlasti su angažovale i vojsku nastojeći da spreče istekli mulj da dopre do Dunava i drugih reka.

Mađarski ministar za životnu sredinu Zoltan Ileš rekao je za BBC da je otrovnim blatom, mešavinom vode i rudarskog otpada koji sadrži i teške metale, poplavljena površina duga 20, a široka 10 kilometara.

Procenjuje se da se iz rezervoara izlilo između 600.000 i 700.000 kubnih metara otrovnog mulja.

Ministar Ileš kaže i da postoji opasnost da se, posle sušenja izlivenog blata, pojavi prašina koja bi mogla da izazove rak pluća.

Dopisnik BBC-ja kaže da oblast pogođena ovom ekološkom katastrofom izgleda kao da nije sa ovog sveta.

Region u kojem je došlo do ekološke nesreće je u velikoj meri opustošen dok je talas otrovnog crvenog mulja nosio sve pred sobom.

Mađarska vlada je proglasila vanredno stanje u tri županije na zapadu zemlje, dok je nekoliko stotina građana već evakuisano sa ugroženog područja.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je kvar rezervoara možda rezultat ljudske greške, ali vlasnici fabrike tvrde da su objekti pre svega par nedelja bili predmet inspekcijske provere.

Mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter je izjavio da vlasti pokušavaju da ustanove zašto je brana popustila:

"U toku je istraga o tom incidentu. Policija je izvršila uviđaj na brani i konfiskovala dokumente koji bi mogli da pokažu da li je brana izgrađena u skladu s propisima, i da li je njeno održavanje bilo adekvatno."

Zvaničnici koji rukovode spasilačkom operacijom su negirali izveštaje da je došlo do novog curenja hemijskog otpada iz oštećenog rezervoara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: