Otrovni mulj ubio četiri osobe

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog ekološke katastrofe u delu županije Vesprem, gde su poginule četiri osobe.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.10.2010.

12:22

Default images

Juče je došlo do ekološke katastrofe nakon izlivanja mulja iz rezervoara fabrike aluminijuma u blizini Ajke, u kojoj su do sada poginule četiri, a povređeno je više od 120 osoba.

Vanredno stanje se odnosi na područje od oko 40 kvadratnih kilometara, gde se nalaze tri naselja - Kolontar, Devečer i Šomlovašarhej.

Gradonačelnik Kolontara Karolj Tili je izjavio da su četiri osobe poginule, među kojima i jedna tromesečna beba, a spasioci tragaju za još četiri nestale osobe. U gradu je zagađena lavina mulja mestimično dostigla visinu i dva metra, a slično je i u susednom Devečeru, gde je poplavljeno 230 kuća.

Prema podacima nacionalnog centra za vanredne situacije, u reku Marcal je bačeno nekoliko tona maltera koji bi trebalo da veže za sebe iscurelo blato i spreči ga da otplovi nizvodno.

Alkalno crveno blato, nusproizvod pri pravljenju aluminijuma, sadrži teške metale i otrovno je.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: