UN garant opstanka Srba na Kosovu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da je ostanak međunarodnih snaga UN na Kosovu garant opstanka srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.10.2010.

19:19

Default images

Patrijarh je izrazio nadu da će "srpska politika učiniti sve što može da pomogne" i dodao da "stanje na Kosovu i Metohiji na prvi pogled deluje beznadežno".

"Čuju se glasovi da će UN uskoro napustiti Kosovo i Metohiju, ako se to dogodi, ja čisto sumnjam da će tamo iko moći da opstane“, rekao je patrijarh Irinej na svečanom prijemu povodom ustoličenja.

On je dodao da treba uticati na UN da se sačuvaju kulturne i istorijske svetinje i nađe modus vivendi za opstanak.

Prema njegovim rečima, Pećka patrijaršija je juče, posle dugog niza godina, zablistala punim sjajem i zadivila sve, ali je ono što se vidi van njenih zidina ružna slika.

Patrijarh Irinej je naglasio da u prizrenskom kraju, okolini Đakovice i Dečana više ne postoje ni tragovi srpskih kuća što odaje utisak da Srbi tamo nikada nisu ni postojali.

"Ali, to nam daje snage da se borimo i dalje i sačuvamo ono što se sačuvati može", poručio je patrijarh.

Patrijarh Irinej je, obraćajući se zvanicama na prijemu, rekao da se sa svečanim ustoličenjem, kome prisustvuje narod, počelo 1924. godine i da su od tada, do danas, u Pećkoj patrijaršiji ustoličeni svi srpski patrijarsi, sem patrijarha Vikentija.

On je ukazao da su juče na ustoličenju bili predstavnici svih autokefalnih crkava, predstavnici Vatikana, Anglikanske crkve, svih protestantskih crkava, jevrejske i muslimanske zajednice.

"I na ovaj način mi potvrđujemo naše vekovne, istorijske odnose", naglasio je patrijarh Irinej. Svečanom prijemu u Patrijaršiji srpskoj prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednici vlade Božidar Đelić i Jovan Krkobabić, ministar vojske Dragan Šutanovac, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ministar kulture Nebojša Bradić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković.

Bili su prisutni i ministar prosvete Žarko Obradović, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, guverner NBS Dejan Šoškić, gradonačelnik Dragan Đilas, lideri SNS, DSS i SPO Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica i Vuk Drašković i drugi brojni zvaničnici.

Iz Republike Srpske prjemu su prisustvovali predsednik Srpske Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik, predsednik Skupštine RS Igor Radojčić, srpski predstavnik u Savetu ministara BiH Nikola Špirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: