Sarkozi: Novi monetarni poredak

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je u Briselu, prvog dana samita vodećih zemalja Evrope i Azije, na "novi monetarni poredak".

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

23:42

Default images

"Živimo u svetu u kojem monetarne neravnoteže predstavljaju rizik za ekonomije svih nas", upozorio je Sarkozi u obraćanju učesnicima evro-azijskog samita.

"Danas, u 2010, nemamo ni jedno mesto gde, na svetu, možemo pričati o monetarnim pitanjima. Svi rade kako žele, svi, s pravom, pokušavaju da sačuvaju suverenitet, ali mi živimo u 21. veku bez monetarnog poretka", ukazao je on.

Prema rečima francuskog predsednika, "pitanje definisanja novog monetarnog poretka jasno se postavlja".

U trenutku kada "G7 više nije legitiman" za razgovor o monetarnim pitanjima, čiji Kina nije deo, "gde da pričamo o novcu? Da li svi regioni sveta treba da akumuliraju rezerve kako bi izbegli krizu? To su pitanja koja se moraju razmotriti i rešiti", istakao je Sarkozi.

Pitanje novog monetarnog poretka jedno je od prioriteta koje je Sarkozi postavio za francusko predsedavanje G20, koje ta zemlja preuzima 12. novembra.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: