BBC: Rezultati izbora u BiH

U BiH su u nedelju održani izbori na mnogobrojnim nivoima vlasti, ali malo toga se suštinski promenilo, ocenjuju posmatrači.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

12:02

Default images

Preliminarni i nepotpuni rezultati izbora pokazuju da će predsedništvo BiH imati najmanje jednog, a možda i dva nova člana.

Prebrojavanje glasova proteklo je u znaku neizvesne borbe oko srpskog člana predsedništva, iznenađenja zbog poraza Harisa Silajdžića i pobede Bakira Izetbegovića, ali i ogorčenja pojedinih hrvatskih partija zbog toga što su "hrvatskog člana predsedništva birali Bošnjaci".

Republika Srpska

Od prebrojanih glasova do 03h u ponedeljak ujutru, kandidat vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović osvojio je 49,75 odsto glasova a njegov rival iz koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić 47,12 odsto glasova.

Od oko pola miliona glasova za srpskog člana kolektivnog predsedništva čak oko 10 odsto su nevažeći što će, po rečima Mladena Ivanića ali i drugih opozicionih političara u Republici Srpskoj biti od presudnog značaja za konačan ishod.

"Indikativno je da je na ovom nivou 41 000 nevažećih glasova. To je pokazatelj da se nešto čudno događalo. Mi smo na to upozoravali ranije i upozoravamio i sada", rekao je Mladen Ivanić.

I u Centralnoj izbornoj komisiji BiH je rečeno da su zbog ovako velikog broja nevažećih listića opravdane sumnje da je bilo određenih manipulacija.

"Sada ćemo posebnu pažnju posvetiti mogućnostima pravljenja glasačkih listića nevažećim" izjavila je predsednica Izborne komisije Irena Hadžiavdić.

Opozicija nezadovoljna

Opozicija u Republici Srpskoj nezadovoljna je i zbog sigurne izborne pobede kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika za predsednika srpskog entiteta.

Kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Ognjen Tadić priznao je poraz koji je, po njegovim rečima, "rezultat Dodikove apsolutne kontrole nad medijima i zaluđenosti građana".

"Građani RS su izabrali tako kako su izabrali. Ne smatram se odgovornim za budućnost RS u naredne četiri godine kada je u pitanju ovo što će se dešavati. Ja lično i svi ljudi Srpske demokratske stranke nastavljamo borbu za slobodnu, demokratsku, pravnu, ekonomski održivu i socijalno odgovornu državu Republiku Srpsku. Na kraju, jedino što mogu da kažem je: laku noć. Republiko Srpska", izjavio je Ognjen Tadić.

SNSD tvrdi da su izvojevali i ubedljivu pobedu na izborima za Narodnu skupštinu RS.

"Nastavićemo da radimo na jačanju subjektiviteta RS i na izražavanju njenog jedinstva. Republika Srpska apsolutno treba i mora da ojača veru u sebe samu. Uradiću sve na tom planu da objedinim sve snage u RS i u okolini i u regionu za bolju percepciju RS i jačanje njenog statusa", izjavio je Milorad Dodik.

Federacija BiH

Nezadovoljstvo rezultatima izbora prisutno je i među nekim hrvatskim strankama u Federaciji BiH.

Iako je ubedljiva pobeda kandidata Socijaldemokratske partije BiH za hrvatskog člana kolektivnog predsedništva BiH, Željka Komšića, očekivana, HDZ kaže da su za Komšiča glasali Bošnjaci.

Lider HDZ u BiH Dragan Čović izjavio je da će Hrvati zbog toga morati da preduzmu "određene mere".

"Mi se moramo izboriti za svoju federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom i sedištem u Mostaru. BiH neće moći da preživi ako bošnjački narod donosi ključne odluke u ime Hrvata", rekao je Čović.

Iznenađenje je i izborna pobeda kandidata Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, za bošnjačkog člana kolektivnog predsedništva BiH.

Pobeda Izetbegovićevog sina

On je osvojio 34,76 odsto glasova ispred kandidata Saveza za budućnost BiH Fahrudina Radončevića, dok je kandidat stranke Za BiH Haris Silajdžić osvojio tek treće mesto.

SDA tvrdi da će pobeda njihovog kandidata, sina nekadašnjeg ratnog lidera BiH Alije Izetbegovića, smanjiti političke napetosti u državi.

Dosadašnji bošnjački član kolektivnog predsedništva Silajdžić čestitao je pobedu svom protivniku.

"Nadam se da će BiH, u ustavnim promenama, koje svakako slede, ojačati svoj položaj u međunarodnoj zajednici i ojačati svoje jedinstvo u smislu celine BiH", rekao je Silajdžić.

U ponedeljak će Izborna komisija saopštiti i prelazne rezultate izbora za oba doma federalnog parlamenta. Dopisnici javljaju da je glasanje prošlo bez incidenata.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: