"Od oduzete imovine milion evra"

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da se vrednost trajno oduzete imovine stečene kriminalom procenjuje na milion evra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.10.2010.

17:56

Default images

Ona je poručila da državni organi neće pokleknuti pred pritiscima i pretnjama kriminalnih grupa kojima je upravo na taj način zadat ključni udarac.

"Korenite promene u pravosuđu i primena zakona pokazala je šta su sve kriminogene strukture sposobne da urade da bi zaštitile kapital", rekla je ona.

"To pokazuju ne samo kroz pretnje koje se upućuju nosiocima borbe protiv organizovanog kriminala, već i kroz dezavuisanje državnih organa, pravosuđa i javnosti“, rekla je Malovićeva na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organizovanog kriminala u Beogradu.

Prema njenim rečima, indikativna su nastojanja da se aktivnosti državnih organa i pažnja javnosti skrene sa važnih krivičnih postupaka kao i da se i pojedini postupci politizuju.

“Nismo niti ćemo pokleknuti pred svim tim pritiscima i pretnjama. Srbija kontinuirano dokazuje da postoji nesumnjiva politička volja, samostalnost i nezavisnost tužilaca i sudija kao i podrška javnosti“, naglasila je Malovićeva.

“Našim radom šaljemo jasnu poruku da ova država nije niti će biti utočište kriminala“, poručila je ministarka pravde ističući da se Srbija zalaže za intenziviranu i snažnu međunarodnu i regionalnu saradnju i stvaranje svih neophodnih preduslova da svi počinioci krivičnih dela završe u zatvoru.

Ona je naglasila da je obaveza nadležnih organa i da onemoguće da se na kriminalnom tržištu pojavljuju nove kriminalne organizacije i grupe i da je baš zbog toga nužno stalno jačanje institucija i instrumenata za borbu protiv organizovanog kriminala.

“Odličan primer za to je primena Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, jer se odmah nakon njegovog stupanja na snagu pokazalo da je reč o veoma moćnom sredstvu koje daje odlične rezultate“, ocenila je Malovićeva.

Ona je istakla da je za godinu i po, koliko se u Srbiji primenjuje taj zakon, u posedu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde više od 50 kuća, stanova ili čitavih stambenih zgrada čija je ukupna površina veća od 7.000 kvadratnih metara.

U posedu Direkcije je i devet lokala, sto automobila, četiri hotela, isto toliko restorana i preduzeća, dodala je Malovićeva.

Trajno je oduzet plac u Šilerovoj ulici, koji je pripadao vođama “zemunskog klana“, kuća na Ceraku Milorada Ulemeka koji je pravosnažno osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića kao i stan, automobil i novac ukupne vrednosti 255. 000 evra od dvojice pravosnažno osuđenih za prodaju heroina.

Napomenula je da je deo privremeno oduzete imovine ustupljen drugim državnim institucijama na upravljanje (Ministarstvu unutrašnjih poslova, jedinicama lokalne samouprave), dok se znatan deo koristi za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Ostala privremeno oduzeta imovina je data u zakup pravnim i fizičkim licima uz mesečnu novčanu nadoknadu u iznosu od 15. 000 evra, navela je Malovićeva.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: