Prijave zbog prodaje "Tehnohemije"

Kupac "Tehnohemije“ podneo je krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja protiv bivše direktorke Agencije za privatizaciju i 8 rukovodilaca Agencije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

07:45

Default images

Kupac navodi da su bivša direktorka Agencije i njeni saradnici,koristeći svoj položaj tri godine nakon što su ugovorne obaveze ispunjene,raskinuli privatizaciju.

Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da je razlog raskida to što su za zemljište Tehnohemije zainteresovani Miroslav Mišković i Milan Beko.

Dok kupac "Tehnohemije" tvrdi da je oštećen i da agencija nije imala nijednog razloga da raskine ugovor, u agenciji kažu da su radili po zakonu.

Istovremeno, Savet za borbu protiv korpucije traži da se sve ispita jer, kako navode, privatizacija je poništena zato što su za zemljište tog preduzeća zainteresovani Milan Beko i Miroslav Miskovic.

“To nije tačno“, poručuju nadležni iz Agencije za privatizaciju. "Mi moramo da se držimo onoga što je potpisano i što je kupoprodajni ugovor koji kupac mora da izvršava. Mi smo do tog saznanja, da se ova tema otvara zbog toga što ima nekih spekulacija da to ima veze sa Lukom Beograd, saznali isto iz medija. Dakle to je jedna potpuna spekulacija da to ima ikakve veze, mi jednostavno moramo da radimo svoj posao“, kaže direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Cvetković.

"Tehnohemija" a.d. privatizovana je na aukciji 2003. godine za 4 miliona evra, uz obavezu investiranja od 29 miliona dinara. To preduzeće bavi se trgovinom hemijskim proizvodima i raspolaže sa 32 hektara zemljišta i poslovnim prostorom na Vilinim Vodama, odnosno lokaciji u blizini "Luke Beograd".

Do 2005. kupac je ispunio sve obaveze iz ugovora, što je Agencija potvrdila u svom izveštaju i vratila kupcu bankarsku garanciju. Međutim, nekoliko godina kasnije, Agencija je, kako navode, naknadnom kontrolom ustanovila da su kupci prodali deo imovine preduzeća i time prekršili ugovor.

Kupac "Tehnohemije" za B92 kaže da je po zakonu imao pravo da otuđi imovinu u iznosu do 10 odsto i da time što je jedan objekat prodat, ugovor nije prekršen. Ipak,kupac nije želeo da se ugovor raskine pa predlaže Agenciji da kupi novi objekat kao investiciju.

Njegov zahtev Agencija prihvata. U izveštaju ovlašćenog revizora do kojeg je došao B92 stoji da je kupac kupio kompleks objekata po ceni od 1.416.961 evra i da je on u lošem, ali upotrebljivom stanju.

Međutim u Agenciji kažu da ipak nisu mogli da prihvate novu investiciju jer je kompleks bio ruiniran.

"Naravno da taj objekat, koji je bio predmet našeg veštačenja i ustanovljavanja u kakvom je stanju i da li može da se prizna kao investicija nije mogao da bude priznat“, smatra Cvetković.

Prema saznanjima predsednice Saveta Verice Barać na vlasnika Tehnohemije vršen je pritisak od strane biznismena Milana Beka da promeni delatnost preduzeća.

Beku, kako tvrdi Baraćeva, nikako ne odgovara da kupac nastavi sa proizvodnjom hemijskih proizvoda u blizini lučkog zemljišta koje su on i Mišković kupili kako bi se tu gradio stambeno poslovni prostora “Grad na vodi“.

"Nudio mu je da mu on bude menadžer u vreme kad gospodin Gojković još uvek nije imao ovih problema i nije znao zapravo gde je uložio novac, mislio je da je to njegova zemlja i da će mu se taj novac uložen vratiti, da će biti dobrog biznisa. On je tada to odbio zato što je prosto mislio da mu to ne treba jer se ceo život bavi tim biznisom. Nije znao da iza te ponude u stvari stoji nešto drugo. Kad se sve ovo desilo ustvari sada zna o čemu se radi. I ako neće o tome otvoreno da kaže to je zbog toga što se boji i opravdano se boji“, rekla je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Advokati kupca potvrdili su da su i oni i kupac razgovarali sa predsednicom Saveta za borbu protiv korupcije, ali nisu želeli da komentarišu da li je na njih vršen pritisak od strane Milana Beka ili nije.

U "Luci Beograd" takve tvrdnje Saveta demantuju i tvrde da je postalo pravilo da je navodno za sve kriv Milan Beko. Međutim, u Savetu za borbu protiv korupcije upozoravaju da će, ukoliko kupac pokrene spor pred Međunarodnim sudom u Strazburu, građani Srbije platiti naknadu štete.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: