Amfilohije pozvao opoziciju u Peć

Mitropolit Amfilohije bez dogovora sa ostalim članovima Sinoda SPC uputio je poziv opozicionim liderima da dođu na ustoličenje patrijarha, saznaje “Blic”.

Izvor: B92

Subota, 02.10.2010.

10:21

Default images

Osim Tomislava Nikolića, koji je sam to objavio, poziv su dobili i lideri Nove Srbije Velimir Ilić, radikala Dragan Todorović i predsednik DSS Vojislav Koštunica.

Mitropolit je pozive poslao jedva sat pre nego što je u sredu javno objavljena molba Sinoda i patrijarha da se ustoličenje ne politizuje i da političari dođu u beogradsku Patrijaršiju.

Mitropolitu je najvažnije bilo da Koštunica prisustvuje ustoličenju. O mitropolitovom izletu u političke vode ubrzo je pukla vest unutar Crkve.

Međutim, mitropolitova želja je bila zapravo da po svaku cenu ustoličenju prisustvuje Koštunica. Kako ne bi ispalo da favorizuje samo jednog političara, on je poslao pozive i ostalim opozicionarima.

Njegovo visoko preosveštenstvo Amfilohije otišao je i korak dalje, pa je za lidera DSS organizovao i kako će doći do Pećke patrijaršije. O tome delom svedoči još jedan pozvani - Velimir Ilić.

“Dobio sam poziv, ali kažu da treba se javimo Euleksu jer ne možemo bez pratnje. Kako da idem sam bez veze dole da imamo neprijatnosti? Ne bojim se ja nikoga, ali ne mogu kao šef parlamentarne partije da odem kako dolikuje, šta ako me neko pljune, baci kamen!? Meni ništa nije jasno! A da čovek ide sam, bez pratnje u avanturu, vrlo je nezgodno “, kaže Ilić.

On dodaje: “Amfilohije je nešto organizovao za Koštunicu.”

“Ma, ne znam kako i na koji način je to organizovao za Koštunicu. A ja ću videti tokom dana šta ću i kako ću. Ali stvarno je nezgodno da smo prepušteni sami sebi“, dodaje Ilić.

DSS nije komentarisao da li je istina da je Koštunica dobio poziv i da li će ići. Tokom dana sve je delovalo kao da u DSS ne žele da se sazna da Koštunica ide u Pećku patrijaršiju.

Međutim, kako "Blic" saznaje, zamisao mitropolita i Koštunice je da bi on trebalo da bude u Pećkoj patrijaršiji već danas, dan pre ustoličenja.

U Vladi kažu da iako su ministri želeli da idu na ustoličenje a neki od njih se prijavili za put i pre mesec-dva, „Vlada poštuje stav Crkve”.

“Vlada i njeni ministri poštuju stav Crkve i našeg patrijarha. Ne želimo da dajemo prištinskim vlastima prostor za političke manipulacije”, kažu u Nemanjinoj.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže da će lider stranke Tomislav Nikolić ići na ustoličenje. Smatra se da se na Nikolića ne odnosi poziv Crkve da političari ne dolaze.

“Nikolić je dobio pozivnicu, i to ličnu od Sabora”, kaže Vučić. Međutim, Sabor čiji su članovi svi arhijereji SPC, pozivnice nije ni slao. Još ranije Sinod je pravio listu zvanica, a pre nekoliko nedelja pozivnice je slao Odbor za pripremu ustoličenja.

“Srpska napredna stranka će učiniti sve da Nikolić bezbedno kao građanin dođe do Pećke patrijaršije i mi ćemo, kao i svi Srbi koji žele da učestvuju na ustoličenju patrijarha, doći i sve bezbednosne rizike preuzimamo na sebe”, naveo je Vučić.

On je dodao da će Nikolić činu ustoličenja prisustvovati kao građanin. Za put u Peć prijavilo se oko deset hiljada građana. Međutim, čak i da se za sve organizuje prevoz, što je teško izvodljivo, neće moći svi da stanu u manastirsku portu, a kamoli u crkvu. Otuda ni većina građana, ali ni novinari koje je SPC akreditovala da izveštavaju sa ustoličenja neće moći da uđu u crkvu.

Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, kaže da će poštovati preporuku Sinoda SPC i da, iako je pozvan, neće prisustvovati ustoličenju patrijarha Irineja.

“Kada je reč o ustoličenju srpskog patrijarha gospodina Irineja, moram da kažem da sam i ja dobio poziv od Svetog arhijerejskog sinoda da prisustvujem tom činu, ali da ću poštovati stav i preporuku i praktično odluku Sinoda da tom činu u ime države prisustvuje predsednik republike Boris Tadić”, izjavio je Dačić.

On je dodao da je „naravno, najvažnije je da taj događaj protekne u miru i da se nastavi dugogodišnja, viševekovna tradicija ustoličenja srpskog patrijarha u Pećkoj patrijaršiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: