Patrijarh: Pregovori su rešenje

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da se zalaže za pregovore Beograda i Prištine, ali tako da zadovoljni budu i Srbi i Albanci.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

12:11

Default images

"Svi problemi se na kraju uvek rešavaju za stolom, pa i posle ratova", kazao je on.

"Želimo da dođe do dijaloga između predstavnika Srbije i samozvane vlasti na Kosovu i Metohiji, da se povedu razgovori koji će pokušati i naći najpravičnije rešenje", kazao je patrijarh.

On je u intervjuu agenciji Tanjug dodao da pravično rešenje ne znači da „Srbi izgube sve, a Albanci da dobiju sve“.

"Mi se nikada ni pod kakvim uslovima, govorim u ime svoje i u ime Crkve, nećemo odreći Kosova i jedno pravično rešenje bio bi dar božji i za nas i za njih (Albance)... svako drugo rešenje, pogotovo na apsolutnu štetu Srbije, značilo bi neprekidnu jabuku razdora koja u budućnosti neće ništa dobro doneti nego zavist i potencijalnu mogućnost onoga što niko ne želi", rekao je patrijarh Irinej.

Tron

Upitan da li je nekada pomislio da će biti patrijarh, njegova svetost kaže da nikada to "nije želeo", niti je "o tome maštao", već da se uvek više toga plašio, jer, kaže, vremena su teška, a mesto je odgovorno i pred Bogom i pred istorijom.

"Ovaj položaj zahteva mnogo snage, truda, smisla i gotovosti da se uhvati u koštac sa problemima. Nisam sebe smatrao ni dostojnim ovog što ja jesam. Ovo nije bila moja želja", kazao je patrijarh.

Budući da je umoljen da to čini, patrijarh kaže da sa svojom braćom arhijerejima radi na najbolji način tako što ostaju odani svom biću, Crkvi, veri i istoriji, uvereni da u tome nisu sami i da je sa njima i onaj koji vodi Crkvu.

Ekumenizam

Patrijarh srpski za sebe kaže da je ekumenista i pacifista i da smatra da bi bilo dobro da dođe do posete pape Srbiji, ali i da taj poziv treba da dođe od Svetog arhijerejskog sabora.

"I neka Bog da da ga (papu) Sabor pozove i da on dođe", kazao je patrijarh uveren da je dosta bilo razdvajanja i svađanja dve crkve od čega su posledice, tvrdi, imali samo Srbi.

"Verujem da onog pogroma u Hrvatskoj tokom poslednjeg rata i kasnije ne bi bilo da su odnosi naši bili bliži i da je bilo razgovora", naveo je patrijarh koji se Bogu moli da dođe do jedinstva dve crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: