Razgrabljen ugalj sa stovarišta

Zbog najava o poskupljenju gasa i struje, građani ispraznili stovarišta uglja. U nekim gradovima na ugalj će se čekati više meseci.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

18:51

Default images

Nedelja pred nama biće presudna za grejanje u Srbiji. Građani iščekuju da vide hoće li Vlada dozvoliti poskupljenje struje i gasa.

Dok čekaju moguća poskupljenja, građani su ispraznili skladišta gotovo svih vrsta uglja, pa se ponovo okreću grejanju na način kako su to činili pre gasifikacije.

Ni oni sa centralnim grejanjem ne bi bili pošteđeni u slučaju poskupljenja - toplane već najavljuju da bi cena grejanja posle poskupljenja gasa bila neodrživa.

Umesto visokih gomila različitih vrsta uglja, stovarišta ogreva u Srbiji izgledaju kao da zime nema na vidiku. U Loznici se na isporuku čeka i do tri meseca, a i u Beogradu se prave liste čekanja od 10 do 15 dana.

Ne smetaju ni cene koje su veće nego prethodnih godina jer pretnje poskupljenjem gasa u modu vraćaju ugalj i drva.

Smilja Čubrović sa stovarišta “Kreka” kaže da je interesovanje građana za ugalj nezapamćeno.

“Ako se osvrnemo na prethodne godine, nikad nije bila ovakva situacija. Jer jako je velika potražnja u odnosu na ponudu, mada ima i poremećaja ponude uglja iz rudnika i automatski je došlo do takve nestašice da to je nezapamćeno”, navodi ona.

“Sva ova pomeranja cena faktički utiču na pomeranje cena uglja”, objašnjava Čubrovićeva.

Porodica Tošić iz Požege decenijama je za ogrev koristila drva i ugalj, a onda su pre godinu dana poslušali apele države i prešli na grejanje na gas, koje je bilo obećano kao najjeftinije.

“Potrošnja u toku prošle zime je bila za jednu petinu skuplja nego da smo ostali na drvima i uglju. I to je verovatno ta udobnost koja se plaća. A ako budu povećali cenu, moraćemo da se presaberemo”, kaže Margita Tošić.

“Mi smo stari sistem zadržali, kotao na ugalj i drva, samo treba nabaviti ogrev”, navodi ona.

U Agenciji za energetiku analizirali su koliko je novca za celu sezonu potrebno da bi se grejao stan od 60 kvadrata i zaključili su da je struja i dalje najjeftiniji način grejanja, ali ako se TA peć puni samo noću i košta 36.500 dinara.

I ugalj je i dalje jeftiniji od prirodnog gasa - od 37 000 do 42 000 za ugalj prema 51 000 za gas, dok su najskuplji lož ulje i električna grejna tela.

Od mogućeg poskupljenja gasa strepi oko 220 000 domaćinstava i 20 000 korisnika u privredi, što nije veliki broj korisnika koji će biti pogođeni, smatra Goran Tanić iz Agencije za energetiku.

“To nije toliko masovno da su se ljudi orijentisali na gas, mada ima dosta slučajeva da su se preorijentisali i koristili gas i u svakom slučaju gas za sada jeste nešto skuplji nego što su grejanje na drva ili na električnu energiju putem TA peći”, navodi on.

“S druge strane nikad ne smemo da zaboravimo kvalitet grejanja koji dobijamo kad je u pitanju gas”, podseća Tanić.

I dok pojedinačni potrošači razmišljaju kako da nadoknade eventualno povećanje cene gasa, predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović upozorava da bi i centralno grejanje po sadašnjim cenama moglo da bude ugroženo.

"Više puta je govoreno da energenti u ovom našem poslu nose blizu 70 procenata u kalkulaciji cene grejanja. Znači, elementarnim matematičkim operacijama se može doći do toga da bi u tom slučaju, ako bude tih najavljenih 20 procenata, grejanje trebalo da poskupi 14 procenata", ocenjuje on.

Trenutna cena gasa u Srbiji, prema Agenciji za energetiku, je 36,7 dinara po kubnom metru i na nivou je onih u regionu - u Bosni se za kubik plaća 37,3 dinara, a u Hrvatskoj 38,6 dinara.

Na cenu se u Hrvatskoj žale i privrednici, koji prete da će zbog cena koje su za tridesetak odsto više nego u okruženju napustiti zemlju. Poskupljenja je bilo i u Sloveniji, ali znatno manjih - gas je poskupeo za svega šest posto u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: