SLO: Vlada i sindikati bez dogovora

Vlada i sindikati slovenačkog javnog sektora su prekinuli razgovore. Vlada ne popušta, štrajkači najavljuju radikalizaciju.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

10:23

Default images

Vlada Slovenije ne namerava da popusti. Revoltirani sindikati prete pooštravanjem štrajka, dok kamiondžije prete zatvaranjem Luke Kopar.

Vlada Slovenije istrajava i ne namerava da popusti u svojoj nameri da interventnim zakonom zamrzne plate u javnom sektoru na dve godine.

"Imate dva dana vremena da potpišete ugovor", rekla je sindikatima ministarka za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs, koja je danas u ime Vlade pregovarala o prekidanju štrajka zaposlenih u javnom sektoru koji traje već drugi dan.

Ministarka je sindikatima predstavila interventni zakon i obavestila ih da dogovor o zamrzavanju plata mogu da potpišu tokom naredna dva dana, jer će 1. oktobra Vlada staviti van važnosti dosadašnji kolektivni ugovor.

Predstavnici sindikata kažu da su njihovi štrajkački zahtevi jasni i da o tome mogu da pregovaraju sa Vladom, ali ako ona ne želi da pregovara štrajk će biti pooštren.

U međuvremenu je, za slovenačku POP TV, predsednik saobraćajne sekcije Zanatske komore Slovenije najavio za sutra vanrednu sednicu, na kojoj će se autoprevoznici odlučiti o najavljenom, potpunom zatvaranju Luke Kopar.

Naime, revoltirana štrajkom zbog kog vozači kamiona čekaju i po 18 sati na graničnim prelazima, a 12 do 16 sati za ulazak u Luku Kopar, ova komora je najavila i mogućnost da kamioni potpuno onemoguće dostup do Luke Kopar.

Sa druge strane, Privredna komora Slovenije ne podržava ovu nameru autoprevoznika, jer bi zbog nje slovenačka privreda pretrpela još veću štetu od ove koju joj nanosi štrajk.

Štrajk je već doneo ozbiljne probleme koparskoj luci, pre svega u kamionskom delu pristaništa gde su višesatni zastoji.

Naime i tamo carinici i policajci u štrajku pregledaju tovare i četiri puta duže no što to inače traje, zbog čega se kasni sa pretovaranjem brodova.

Portparol preduzeća Luka Kopar je, danas, izjavio da štrajk nanosi štetu poslovnom ugledu koparske luke, jer stranke već upozoravaju na smetnje u lancu snabdevanja, a neke prete i da će preusmeriti robu u susedna pristaništa.

Štrajkače podržala Vojska

A štrajkače je danas podržala i Vojska. Prema podacima 22 sindikata, 80.000 zaposlenih u slovenačkom javnom sektoru danas nastavlja štrajk započet u ponedeljak, zbog namere Vlade da interventnim zakonom zamrzne njihove plate za naredne dve godine.

S druge strane, generalna sekretarka Vlade tvrdi da u štrajku učestvuje samo oko 27.000 od 160.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Podršku štrajku u kom učestvuju, između ostalih, i vatrogasci, policija, carinici, novinari, umetnici, diplomate, lekari i službenici upravnih i poreskih službi, danas je dao i sindikat Slovenačke vojske.

"Sindikat vojnika Slovenije podržava štrajk dela javnog sektora u celini. Zbog zakonskih ograničenja štrajka tokom obavljanja vojne službe, u sindikatu smo odlučili da izrazimo podršku štrajku objavom poziva pripadnicima slovenačke vojske da predaju zahteve za zaštitu prava. Pozivi su namenjeni ostvarivanju prava koje Ministarstvo za odbranu nezakonito ne priznaje pripadnicima slovenačke vojske", poručio je vojni sindikat štrajkačima.

Na granici se čeka i po 18 sati

Zbog štrajka carinika, kamioni na slovenačkim graničnim prelazima čekaju i po 18 sati bez hrane, vode i sanitarija.

Slovenački carinici, koji su se pridružili štrajku službenika javnog sektora, u ime štrajka su se odlučili da detaljnije pregledaju kamione, zbog čega su na svim graničnim prelazima gužve, a kamiondžije čekaju i po 18 sati.

Slovenački portal 24ur.com prenosi da su se kamiondžije našle u nemogućim uslovima, jer na granicama čekaju mnogo duže no što to piše u službenim izveštajima i to bez hrane, vode ili sanitarija.

"Šoferi gladuju i po 15 sati, to je grozno i nije tako jednostavno kao što mi to sebi predstavljamo. Ta stvar može da dovede i do izbijanja neke bolesti", rekao je Klobasa.

"To izaziva strašno neraspoloženje, ogromne i milionske štete slovenačkoj privredi", rekao je predsednik Zanatske komore Slovenije, Andrej Klobasa i dodao da od carinika traže da dozvoli slovenačkoj privredi da normalno posluje, jer ovakav štrajk može da dovede do destabilizacije i stečaja države Slovenije.

"Sprovode strahovit nadzor i strahovit pritisak nad slovenačkim prevoznicima, a strance pregledaju prosečno", rekao je Klobasa za carinike koji štrajkuju, dodavši da bi bilo dobro da carinici i policija počnu da pregledaju i strane prevoznike, koji prema njegovim rečima ni nemaju sve potrebne dokumente za vožnju po Sloveniji.

"Finance": Plate u javnom sektoru veće nego u privatnom

Istovremeno, slovenački list "Finance", u današnjem broju, objavljuje i podatke o platama zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, iz kojih se vidi da su one u vrhu evropskih država koje imaju najveću razliku između plata u javnom i privatnom sektoru.

Tako je Slovenija "platni rekorder", zajedno sa Kiprom, po platama zaposlenih u prosveti, gde je "državna plata" viša za 36 odsto od plate zaposlenog u privatnom sektoru.

Slovenija i Kipar su rekorderi i u razlici između plata u javnom i privatnom sektoru i kada se radi o zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, gde su plate slovenačkog javnog sektora više od plava privatnog sektora za 22 odsto.

Za razliku od Slovenije, u većini evropskih država, bez obzira na njihovu razvijenost, plate u privatnom sektoru su više od plata u javnom sektoru zdravstva i socijalne zaštite, izveštava list "Finance".

Podaci pokazuju i da su zaposleni u slovenačkoj javnoj upravi za 28 odsto bolje plaćeni od zaposlenih u privatnom sektoru, a iz lista "Finance" dodaju i da međunarodno poređenje odnosa plata pokazuje da su u Sloveniji porušene srazmere plata i to jako u korist javnog sektora.

Kao rešenje za ovaj problem, "Finance" vide u zamrzavanju plata u javnom sektoru, zbog čega već drugi dan i traje štrajk, ili u privatizaciji javnog sektora, za šta u Sloveniji nema sistemskih mogućnosti.

Zbog toga ovaj slovenački list najavljuje da će Slovenija i dalje biti "neslavni rekorder u platama javnog sektora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: